Blog

5x waarom ik begon met Mindfullness en hoe het mijn leven heeft veranderd.

Mindfullness of meditatie was niet nieuw voor mij. Ik heb jaren lang regelmatig yoga en meditatie beoefend maar door de jaren heen is het steeds meer naar de achtergrond geschoven. Mijn aandacht werd opgeslokt door mijn werk, studie, kinderen en huishouden. Ik was met het één bezig terwijl ik met mijn hoofd ergens anders was. Ik probeerde alle ballen hoog te houden maar vergat mezelf.

  1. Piekeren 

Door mijn vitamine D te kort werd ik depressief en angstig, ik was oververmoeid en piekerde veel.  Tijdens therapie leerde ik mijn gedachten uit te dagen en te vervangen voor meer helpende gedachten en leerde ik mij te concentreren op het nu. Deze oefeningen kwamen zowel uit de cognitieve therapie als uit Mindfullness. Ik ging mij meer verdiepen in Mindfullness, ik las boeken, keek filmpjes en bezocht websites over Mindfullness. Ik gebruikte de technieken die ik geleerd had op momenten dat ik mij angstig of/en depressief voelde en het hielp. Ik werd steeds positiever en zag mijn toekomst minder angstig en donker tegemoet.

2. Wetenschappelijk bewezen 

Mindfullness richt zich op het bewust zijn van het huidige moment en het simpelweg bewust worden of opmerken van je gevoelens en gedachten zoals ze komen en gaan. Tot voor kort was er weinig bekend over hoe Mindfullness of meditatie de mens kan helpen bij verschillende soorten psychische en fysieke problemen. Maar nu is er door middel van hersenscans (MRI) in beeld gebracht hoe Mindfullness ervoor zorgt dat verschillende regionen in je hersenen met elkaar communiceren en dus hoe je anders leert denken. Ondanks dat ik eerder wel positieve ervaringen heb gehad met Yoga en meditatie paste het nu niet in mijn leven of zag ik er de noodzaak niet van in. Nu het toch ook wetenschappelijk bewezen is kon ik het eigenlijk niet meer negeren. Ik heb het nodig om in balans te blijven.

3. De kinderen 

Mindfullness zorgt ervoor dat ik echt aanwezig ben als ik met de kinderen ben. Ik ruik aan ze, ik kijk naar ze, ik knuffel ze en voel de liefde intenser dan ooit tevoren. Mijn kinderen verdienen mijn onverdeelde aandacht als ik bij ze ben. Liam heeft het zeer zeldzame Rubinstein Taybi syndroom, autisme en ADHD en de opvoeding kan erg uitdagend zijn. Doordat ik zelf rustiger ben en positiever kan ik hem ook op de zeer moeilijke momenten rustiger tegemoet komen. Daarnaast doe ik mindfullness spelletjes met de kinderen zodat zij ook kunnen profiteren van de effecten van Mindfullness.

4. Goede nachtrust 

Ik merkte dat ik na het beoefenen van Mindfullness beter sliep. Ik werd niet meer midden in de nacht wakker en lag ook niet uren meer te piekeren. Ik had door de dag heen meer energie en was positiever. Mindfullness vermindert de stress hormoon cortisol, wat je slaap kan beïnvloeden.  Inmiddels is het vaste prik en mediteer ik elke avond 30 minuten voor het slapen gaan.

5. Luisteren naar mijn hart

Doordat ik steeds beter leerde om negatieve gevoelens of gedachten uit het verleden of toekomst los te laten, was er meer ruimte om te luisteren naar mijn hart. Ik leerde dat er een aantal dingen in mijn leven zijn waar ik helemaal niet tevreden over ben en graag anders had gewild, maar ik ontdekte ook dat er dingen in mijn leven zijn die precies zo zijn zoals ik het wel wil. Ik stond vooral mezelf in de weg als het gaat om dingen loslaten en nieuwe dingen te verwelkomen in mijn leven. Mindfullness helpt mij dit proces, omdat ik mijn hart hoor en niet mijn ego.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]