Blog Lifestyle

Hoe je je goeie voornemens wel behaald in 2023

Allereerst wil ik iedereen een gelukkig nieuw jaar wensen.

Hoe gaat het met je voornemens die je begin 2022 had? Heb je ze allemaal behaald en hoe ging dat? De meeste mensen beginnen vol goeie moed aan het nieuwe jaar. We hebben allemaal weer een jaar overleefd en zijn van plan om nu echt onze doelen te behalen. Meestal zijn het doelen zoals in 2022 ga ik mijn streefgewicht behalen of ga ik rijk worden. We zetten de eerste paar stappen maar tegen de tijd dat het 1 februari is hebben 4 op de 5 mensen het al opgegeven. Dus je bent ook zeker niet de enige die zijn doelen niet heeft gehaald. Heb je wel je doelen gehaald afgelopen jaar? Good for you en ga lekker zo door. Deze blog is voor iedereen die wel keer op keer merkt dat ze hun doelen niet bereiken.

Vraag je je wel eens af hoe het komt dat je je doelen niet hebt behaald? Waarom denk je dat je ze in 2023 wel gaat halen? Ik wil je niet ontmoedigen hoor maar wil je wel erop attenderen dat er niks gaat veranderen op 1 januari als je zelf niet iets veranderd in hoe je de dingen aanpakt.

If you always do what you always did, you will always get what you always got.

Albert Einstein

Je hebt waarschijnlijk je doelen niet gehaald omdat er iets niet klopt. Je body, mind en spirit zijn niet in balans. Wanneer je je doelen wilt behalen moet het kristalhelder zijn wat je wilt en hoe je dat gaat bereiken.

Ik had meerdere doelen dit jaar. Afvallen was mijn allerbelangrijkste doel en deze heb ik niet gehaald. Het niet behalen van je belangrijkste doelen geeft je geen goed gevoel misschien zelfs een gevoel van falen of niet goed genoeg zijn. Wie wil zich zo voelen? Jaar na jaar, keer op keer. Niemand, toch?

Het stomme is dat ik er ook nog voor geleerd heb ook. Als social worker doe je niet anders dan samen met je cliënten doelen stellen, plannen maken, plannen bijstellen en evalueren net zolang tot je ze behaald of een acceptabele versie ervan als er niet meer inzit. Elke hulpverlener zal wel herkennen dat het voor zichzelf soms minder makkelijk is.

Ondanks dit heb ik eigenlijk nog geen nieuwe doelen voor het aankomende jaar. Ik heb wel ergens een soort van wens en dat is nog steeds afvallen en nu ik dit aan het schrijven ben kan ik het net zo goed concreet gaan maken.

Om je doelen in 2023 te behalen is weten wat je wilt en niet wilt het belangrijkste. Je wilt aan het eind van dit jaar je beter voelen en zijn dan een jaar eerder. Je wilt niet weer teleurgesteld zijn in jezelf en laten zien dat je kunt zijn wie je wilt zijn. Hoe anders zou je leven zijn als je je doelen wel behaalde?

Hier zijn mijn tips:

1. Maak je doel kristalhelder

Schrijf je doel of doelen in SMART op. (Specifiek, meetbaar, acceptabel, reëel en tijdgebonden. B

Bijv: In 2023 wil ik 10 kilo afvallen in 12 weken.

2. Maak een stappenplan

Wie: Wie kunnen je helpen om je doel te behalen? En hoe kunnen ze je helpen? Denk aan een coach, docent, maar ook familieleden of vrienden.

Wat: Wat heb je nodig om je doel te behalen? Misschien heb je een budget nodig? Nieuwe kleding? Andere uitrusting? Of misschien doorzettingsvermogen, vertrouwen en moed? Hoe ga je daarvoor zorgen en ook hier wie of wat zou je hierbij kunnen helpen?

Waar: op welke plek(ken) ga je aan je doelen werken? De sportschool, school of thuis.

Waarom: Waarom is dit doel zo belangrijk voor je? Wat heb je er mee te winnen?

Wanneer: wanneer ga je werken aan je doel? Ook hier maak je het SMART. Bijv. Elke maandagochtend tussen 9.00 en 12.00 nadat de kinderen naar school zijn.

Hoe: hier zou je verder nog kunnen uitwijden over hoe je het echt voor elkaar gaat krijgen. Maak een actieplan. Wanneer ga je elke stap in je plan uitvoeren?

3. Geef niet op

Het leven is nu eenmaal vallen en opstaan. Vallen is niet erg, maar blijven liggen wel. Leer jezelf hoe je steeds sneller kunt opstaan en je zelf weer on track zet. Wees je bewust van je valkuilen en maak als het even kan ook hiervoor een plan. Uiteindelijk gaat het niet zo zeer om motivatie maar om discipline. Er zullen altijd dagen zijn dat je geen zin hebt om te doen wat je moet doen. Alleen discipline zorgt ervoor dat je je taken klaart.

Ergens in dit hele verhaal heb ik geschreven dat ik dit jaar 10 kilo ga afvallen binnen 12 weken. Ergens in mijn buik voel ik de angst al opkomen dat het mij misschien niet gaat lukken maar dat komt omdat ik mij nog niet goed heb voorbereidt. Het is dus niet reëel dat ik 1 januari ga beginnen. Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze ook dus… Deze maand ga ik mij richten op het maken van het stappenplan en 1 februari start ik echt. 12 weken later heb ik mijn doel gehaald. Ik zal mijn weightlossjourney op mijn blog met jullie delen. Dan heb ik gelijk een stok achter de deur.

Een ander nieuw doel die ik heb voor dit jaar is wat meer reizen en uitstapjes maken. Alleen en met het gezin. Mijn zus heeft een super handige blog geschreven over hoe je dat het beste aan kunt pakken.

Ik zou Fiona niet zijn als ik natuurlijk niet nog tig doelen heb. Ik vind het ontzettend lastig om wat in te dimmen wat dat betreft. Dat is ook bijna onmogelijk als je zoveel om handen hebt. De kinderen, de paarden, de klanten, je partner, jezelf, je kluswoning, je landgoed. Doel is om in ieder geval een soort van routine te creëren waarin mijn aandacht goed genoeg verdeeld is.

Ik heb nu mijn afvaljourney als voorbeeld gebruikt maar je kunt dit gebruiken voor elk doel wat je wilt behalen.

Mocht je nou hulp nodig hebben bij het stellen van jou doelen of het maken van een plan. Stuur mij dan een bericht zodat we kunnen kijken wat ik voor je kan doen? Ik ben naast social worker (bsw) ook certificeerd gewichtsconsulent en gecertificeerd yogadocent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]