Blog

Wat is een homestead?

Lommstead is onze Homestead in Lomm. Wat is dan een homestead? vraag je je misschien af. Een homestead is een huis omgeven door een flink stuk land dat gebruikt word voor het verbouwen van groente en fruit en het houden van dieren oorspronkelijk om hier zelf van te leven. Meestal heeft een homesteader ook een baan waarmee ze in hun levensonderhoud voorzien.

Een homesteader is dus geen boer die zich voornamelijk richt op het verbouwen van 1 soort groente of fruit of veeteelt om in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

Een homesteader probeert zijn of haar eigen gezin te onderhouden met voedsel of producten van eigen land. Er zijn ook vegetarische homesteaders. Deze houden wel dieren maar deze dienen dan enkel als gezelschapsdieren en zijn niet voor de consumptie. Zoals kippen houden enkel voor de eieren maar niet voor het vlees. Er zijn zelfs veganistische homesteaders die alleen maar groente en fruit verbouwen maar geen dieren houden.

Homesteaders doen dit vaak om zelfvoorzienend en milieubewust te leven. De meeste homesteaders leven ergens afgelegen of in een dorp of in een landelijke omgeving alhoewel ik op internet ook al voorbeelden tegen ben gekomen van mensen die homesteaden in een flatje of stadstuintje of balkonnetje.

Wat is Lommstead dan?

Lommstead is onze versie van een homestead en zit nog in de beginnende fase zal ik maar zeggen. Sinds wij hier naar toe zijn verhuist wilden wij een moestuin. In het tweede jaar (2020) zijn wij deze ook gestart. De grond was alleen niet geschikt voor het verbouwen van groenten. Omdat we zelf niet de materialen hebben/hadden om grond te verzetten hebben we veel met de hand moeten doen. Dit was zwaar en pittig werk. Inmiddels hadden we wel een hele berg eigen compost van paardenmest. We hadden veel verschillende groenten en fruit geplant. Het voorzaaien mislukte deels omdat we geen goeie plek hadden voor de kweekbakken. De moestuin hadden we achter het huis gemaakt waar er toen nog geen water was en we hadden toen trouwens ook geen grondwaterput. Het was dus een heel gedoe om de moestuin van water te voorzien. Het was in het jaar 2020 ook een super droog jaar. Ondanks dat hebben we de hele zomer kunnen genieten van courgettes, komkommers, meloenen en koriander wat groeide als onkruid. Het jaar 2021 zag er anders uit. Door mijn zwangerschap en bevalling had ik niet de energie en tijd om te steken in het tuinieren en achter de loods vonden we ook geen goeie plek. Voor de loods lag een grote asfaltplaat en daar konden we natuurlijk geen groente op verbouwen. Het voelde ook koud en ongezellig aan. Het verwijderen van deze asfaltplaat heeft ook nog wat voeten in de aarde gehad. Iemand laten komen om het los te maken en vervolgens af te voeren kostte bakken met geld. Gelukkig was het dit jaar wel financieel mogelijk en kunnen we eindelijk beginnen met de opbouw van onze homestead.

Nadat het asfalt was weggehaald was het 1 grote schrale bedoeling. Gelukkig hadden we ook nu weer voldoende eigen compost vol met wormen (heb er nog nachtmerries van). Met een schep en een kruiwagen hebben we bijna 200 m2 bedekt met een dikke laag compost. Deze met een grondfrees bewerkt zodat er wat meer zand tussen kwam.

Wij wilden ook graag gras voor de kinderen om op te spelen dus hebben we graszodes besteld en de dag erna met z’n tweeën graszoden gelegd. We zijn ondertussen 2 maanden verder en het gras ziet er prachtig uit. We hebben om de grasveldjes heen houten moestuinbakken gemaakt van upcycled hout en een omheining/pergola gemaakt van fruitboompalen. Deze omheining hebben we gemaakt om de kinderen (vooral Declan) binnen deze afgebakende tuin/speeltuin, groentetuin te houden en de paarden daarbuiten.

Ook wij willen milieubewuster en zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven. We hebben wel dieren maar deze zijn niet voor consumptie. Je zou kunnen zeggen dat we op dit moment een vegetarische homestead zijn. We hebben onze paarden en pensionpaarden, onze hond Khaleesi en onze katten Brokko en Indy. Onze gezelschapsdieren. Misschien dat we in de toekomst ruimte en tijd hebben of kunnen creëren voor wat kippen. Liam zou in ieder geval dolblij zijn met kippen.

We zijn ook bezig geweest met de schuur opknappen. Gezien het allemaal natuurlijk een stuk duurder werd dan in eerste instantie bedacht. Hebben we ervoor gekozen om de garagedeur te upcyclen door het een likje verf te geven net zoals de houten schroten boven de deur. De oude damwanden die we aan de achterkant van de loods eraf hebben gehaald om een doorgang naar de rijbak te maken hebben we gebruikt om de houten schroten voor te vervangen. Zo is het weer één geheel geworden en oogt de boel wat rustiger. Het verven van de damwanden is ook weer een project. maar voor nu zijn we dik tevreden met het resultaat.

Mocht je je afvragen wat het open gedeelte links op de foto is. Dat stuk hebben we gereserveerd voor onze kas die je tegen de schuur aan ziet staan. Inmiddels hebben we mais, sperziebonen, tomaten, paprika’s, aubergines, courgettes, meloen, komkommer, wortels, aardbeien, peterselie, basilicum, rode kool, boerenkool, peren, druiven, vijgen, appels, pruimen, marjolein, munt en vlier.

1 reactie

  1. Wat leuk om te zien hoe de tuin wordt ingericht van niks naar een moestuin plekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]