Een beetje laat maar hier toch weer een recap van mijn Healthy and Fit week. Week 4 sloot ik af met een Ayurvedische detox met Kitchari en kruidenthee. Je eet dan 3 dagen 3x per dag een maaltijd Kitchari. Mocht je tussen door honger krijgen of gewoon iets anders eten dan mag je een havermoutpap of een gestoofde appel eten, bereid op een Ayurvedische wijze. De recepten vind je straks onderaan dit blog.

Waarom ik een Ayurvedische detox wilde doen?

– Ik weet al langer dat het af en toe goed is om een detox te doen maar had er eigenlijk nog nooit één gedaan. Om het te kunnen delen met anderen moest ik het in ieder geval zelf ervaren hebben.

– Ik wou weten wat ik zelf zou merken van de effecten en resultaten.

– Ik wou mezelf uitdagen en kijken of het mij zou lukken. 

– Ik wou mijn lichaam de tijd geven om zich te ontdoen van gifstoffen.

Hoe het ging?

De eerste dag ging het eigenlijk prima. De kitchari die bij het plan zat was een beetje smakeloos. Wat extra zout maakte het al wat beter te doen. Ook was mijn eerste pan een beetje aangebrand en had ik er vervolgens weer te veel water bij gedaan waardoor hij erg papperig was geworden. Ondanks dat smaakte het toch goed. En heb ik er prima van gegeten. De hele dag. Deze eerste dag heb ik geen extra maaltijden (havermout en of appel) gegeten. De tweede dag begon ik de dag met barstende hoofdpijn. Deze ging niet meer over. Het volhouden van de detox werd hierdoor bemoeilijkt. Het leek wel een migraine aanval. Ook de derde dag werd de hoofdpijn niet minder. Het zou afkickverschijnselen kunnen zijn van de koffie die ik normaal gesproken wel drink in de ochtend.

Het resultaat:

  • Ik ben in 3 dagen 1,5 kilo afgevallen, waarschijnlijk alleen vocht wat je dan verliest.
  • Mijn huid straalde
  • Ik voelde me helder en energiek.

Na de detox:

Ben ik langzaam weer normaal gaan eten. De hoofdpijn verdween langzaam. De 1,5 kilo bleef er wel vanaf. De afgelopen weken ben ik qua gewicht niks meer verloren maar ook niks aangekomen. Wel verlies ik cm’s en dat is goed. De afgelopen week merk ik dat ik weer meer trek heb in zoetigheid en heb dan ook een aantal keer flink gezondigd. Misschien doe ik binnenkort weer een detox om de boel weer te resetten.

Beweging:

Tijdens de detox ben ik wel gestopt met mijn 20/20/20 workout routine. Dit omdat ik begonnen ben met Ashtanga yoga. Hier heb ik  zoveel spierpijn van gehad dat ik de rest van de week niet kon sporten. Het werd dus 1x in de week Ashtanga primary serie.  Daarnaast bleef ik wel wandelen en paardrijden. Vanaf vorige week doe ik om de dag Ashtanga Yoga. De spierpijn is minder en zie zelfs vooruitgang. Het lukt zelfs om in de ochtend de primary series te doen en in de middag paard te rijden. Het blijft een zoektocht naar wat past.

Wat ik fijn vind aan Ashtanga is dat het altijd dezelfde serie van houdingen is. Door deze consistente manier van oefenen van de houdingen merk ik dat ik nog meer in mijn lichaam ga zitten in plaats van in mijn hoofd. Wanneer je met Ashtanga yoga wilt starten en geen ervaring hebt met yogahoudingen dan zou ik zoeken naar een goeie docent die jou in person kan begeleiden.  Ik heb helaas nog geen Ashtanga docent kunnen vinden in Venlo. Gelukkig heb ik vroeger wel les gehad in Ashtanga dus ik ken de oefeningen wel. Ik doe het nu gewoon zo. Op Youtube vind je Kino Macgregor van Kino Yoga.  Zij heeft een aangepaste Ashtanga Primary series video. Die geschikt is voor beginners. Ik wissel deze af met een video van David en Jelena yoga. Deze duren beide ongeveer een uur. Sommige oefeningen gaan mij ‘makkelijk’ af, sommige minder en sommige helemaal niet, maar dat is niet erg. Het gaat uiteindelijk om het proces. Ashtanga yoga focust zich op kracht, flexibiliteit en discipline. Eigenlijk zit hier alles in wat ik graag doe.

Energy Healing:

Inmiddels ben ik ook afgestudeerd als Reiki Master. Dit had de afgelopen weken ook mijn aandacht waardoor ik minder tijd had voor andere dingen. Binnenkort zal ik hier ook meer over gaan schrijven. Het was een bijzondere aantal weken waarin ik de magie heb mogen (her) ontdekken van Reiki energie. Er is zeker het een en ander gaan stromen. 

Healthy and Fit journal

Ik merk dat een wekelijkse blog over mijn healthy and lean journey een beetje te veel van het goeie is. Ik ga nu dus over op een maandelijkse recap.

Recept voor Kitchari

Ingredienten:

400 gram oranje pompoen

2 el ghee of sesamolie (voor de vegans)

1 tl zwarte mosterdzaad

1 tl gemberpoeder of verse gember

1 tl korianderpoeder

1 tl kurkuma

1 mespunt asafoetida

125 gram basmatirijst (afgespoeld en uitgelekt)

200 gram mung dal of rode linzen ( in koud water geweekt)

1 flinke wortel

1 stronk paksoi

1/2 tl himalayazout

Verse koriander voor de garnering

Bereiding:

Was de pompoen en verwijder de zaadlijsten. Snijd de pompoen in stukken van 1 a 2 cm. Verhit de ghee of sesamolie in een ruime pan/ wok op middelhoog vuur. Voeg hier de mosterdzaad en komijnzaad toe. Blijf roeren tot je het zaad hoort ‘ poppen’ en voeg de rest van de specerijen toe. Bak 2 minuten mee. Roer dan de rijst en de bonen of linzen erdoor en voeg 700 ml water toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken op laag vuur met de deksel erop. Kijk af en toe of er nog voldoende water bij zit. Giet anders steeds een beetje bij. Doe de pompoen, wortel en het zout erbij en laat nog eens 10 minuten koken of tot dat de groente gaar zijn. Schep de laatste 2 minuten de paksoi erbij. Laat 5 minuten afkoelen en garneer met de verse koriander.

Recept Kruidenthee:

1 tl  komijnzaad

1tl korianderzaad

1 tl venkelzaad.

Breng 1 liter water aan de kook voeg de specerijen toe en laat 5 minuten trekken. Zeef de thee alvorens je het drinkt.