Blog Lifestyle Yoga

Yoga en paarden, de perfecte combinatie.

9 jaar geleden alweer begon mijn paardenavontuur met een ouder/kind les op de manege van Pippa. 2 jaar later kochten we ons eerste eigen paard Bless. Helaas had Bless een ongeneeslijke blessure (hij bleek geen kraakbeen te hebben in zijn kogel). We zouden hem eigenlijk na de zomer in 2016 in laten slapen. Hij kreeg iets eerder zware koliek en moest ter plekke ingeslapen worden. Dat heeft behalve veel verdriet, veel geld gekost en daarom bedachten we om een veulen te kopen waarvan wij weten wat ermee gebeurd is. In december kochten we Lady Enya van de Catshoeve als 6 mnd oude veulen. Het zou nog minstens 3 jaar duren voordat we op haar konden rijden dus kochten we Smokey als 16 jarig volwassen leerpaard zodat ik kon blijven rijden en leren.

Als beginnende ruiter kon ik eigenlijk niet voorspellen dat en wat deze bijzondere prachtige dieren mij te leren hadden, behalve dat het me super leuk leek om bareback over het strand te rijden.

Ik had in eerste instantie dat hele paardrijden zwaar onderschat. Het is niet gaan zitten en het paard doet al het werk. Na de eerste les kon ik een week niet lopen. Ik bleek spieren te hebben op plekken waar ik eerder niet bewust van was. Daarnaast was ik mij er ook niet van bewust dat dit dier van 600 kilo een eigen wil heeft en dat je zonder samenwerking of connectie weinig voor elkaar gaat krijgen met je paard.

Over yoga heb ik al veel geschreven maar nog nooit over wat nu maakt dat deze twee levenswijze zo goed bij elkaar passen. Het af en toe rijden op de manege of het hebben van verzorgpaarden is veranderd in onze lifestyle en ons werk. Het is veel meer dan een hobby. We zijn er zelfs voor verhuist naar de andere kant van het land. Maar ook yoga is de afgelopen 3 jaar veranderd van een interesse naar een leefwijze en deze combinatie is zo vervullend. In dit blog ga ik je proberen uit te leggen waarom dat is en waarom deze twee levenswijzen elkaar zo complimenteren.

1. Zowel in yoga als in paardrijden maak je gebruik van je ademhaling. Paarden zijn vluchtdieren en erg gevoelig. Zij kunnen op meters afstand elkaars en jou energie en hartslag waarnemen. Wanneer deze onregelmatig of versneld is/word kan dat duiden op een staat van vechten of vluchten dus gevaar. Zo kunnen paarden bijelkaar voelen of er gevaar dreigt.

2. Paarden zijn kuddedieren. In de kudde willen wij gezien worden als een zelfverzekerde alpha leider. Paarden kennen geen grijs. Voor hen is alles zwart of wit. Of jij bent de leider of het paard is de leider. In de praktijk betekend dit dat je kalmte en zelfvertrouwen uitstraalt en in het hier en nu moet zijn.

3 Tijdens het rijden integreer je de ademhaling in de bewegingen die jij en je paard maken. Een veelvoorkomende fout tijdens het rijden is dat de ruiter z’n adem vasthoudt of verkeerd ademt. Hierdoor geef je spanningen door naar je paard en ben je waarschijnlijk minder subtiel met het geven van hulpen*. Bewust zijn van hoe je ademt en deze weten te reguleren is zowel tijdens yogaasana als tijdens het rijden zeer belangrijk.

4. Door een diepe ademhaling breng je jezelf in een hogere staat van bewustzijn waardoor je veel makkelijker op een energetisch niveau contact kunt maken met je paard. Tegenwoordig speel ik hier mee met Enya tijdens het longeren* en rijden. Ik probeer haar met mijn ademhaling een gang terug te brengen. Van galop, naar draf en naar stap. Dit werkt zo goed. Het is nu niet meer nodig om mijn stem te gebruiken. Lichaamstaal en ademhaling is dan meer dan genoeg.

5. Zowel tijdens het rijden als tijdens het beoefenen van asana is het vinden van balans, de juiste houding en alignment belangrijk. Je zult merken dat wat je op de mat leert je ook kunt toepassen op het paard.

Ik ben zelf geen voorstander of fan van yoga- asana op of naast het paard. Het beoefenen van asana doe ik lekker op een mat. Misschien dat ik tijdens een lange trailride wel een keer een twist maak links en rechts terwijl ik op het paard zit maar dat is het dan ook.

Voordelen van het beoefenen van Yoga voor een ruiter:

  • Meer kalmte en innerlijke vrede
  • Meer balans, kracht en flexibiliteit
  • Juiste fysieke houding en symmetrie
  • Het mogelijk verminderen van de kans op blessures
  • Het bereiken van eenheid met je paard.
  • Het managen van angst
  • Het in het hier en nu blijven (paarden hebben door wanneer je er met je kop niet bij bent. Wie neemt er dan de leiding?)
  • Mentale helderheid en een hogere bewustzijn

De zorgouder:

Waar ik vaak als zorgouder leeg word gezogen door vermoeidheid en stress zijn dit voor mij juist de manieren om mijn bekertje weer te vullen. Na het connecten met mezelf, de natuur (paarden en buiten zijn) en yoga is mijn draagkracht vergroot en mijn bekertje weer vol. De draaglast zal voorlopig niet veel minder worden. Natuurlijk hoeft het allemaal niet zo drastisch aangepakt te worden zoals wij dat doen maar zorg dat je als zorgouder een hobby/bezigheid hebt waar je energie van krijgt. Je kunt er namelijk niet voor 100% zijn voor je gezin wanneer je bekertje half leeg is. In een volgende blog zal ik wat meer schrijven over de voordelen van yoga voor de zorgouder en hoe je yoga kunt gebruiken in- en voor de opvoeding.

Mijn angsten en stresslevels zijn sinds ik yoga beoefen en paardrij veel minder geworden en als ik een angstaanval heb dan zijn ze echt van korte duur. In de omgang met mijn paard mag en kan ik niet (te) angstig zijn. Voor mij is dat een veiligheids dingetje en zorg ik daarom juist ervoor dat ik dmv pranayama (ademhalingsoefeningen) mijn angst en daarvoor mijn ademhaling en hartslag onder controle hou. Deze vaardigheid gebruik ik nu in elke situatie waarin ik voel dat mijn hartslag verhoogd is. Hiervoor is het nodig om regelmatig mijn ademhaling te observeren en hiervoor dien ik regelmatig stil te zijn om het op te merken.

Een hele makkelijke oefening is je in- en uitademingen tellen. Even lang in als even lang uit. Beginnend bij 4 tellen in ademen en dan 4 tellen uit, dan weer 6 tellen in en 6 tellen uit, 8 tellen in en 8 tellen uit tot je niet meer verder kunt. Deze in- en uitademingen moeten wel zo smooth mogelijk blijven dus niks forceren. Je zult merken dat je tot je zelf komt en kalmeert.

* Een hulp is in de paardensport een teken waarmee een ruiter of amazone het paard laat weten wat hij of zij van het paard verwacht. Bij het paardrijden kent men: zit- en gewichtshulpen, stemhulpen, beenhulpen en teugelhulpen. (Wikipedia)

* Bij het longeren sta je in het midden van een cirkel terwijl je paard om je heen beweegt in rondjes. Op deze manier kun je je paard trainen zonder zijn rug te belasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]