Dhyana betekend letterlijk meditatie en volgt na Dharana wat concentratie betekend. Dharana is eigenlijk de eerste stap naar Dhyana. Dhyana is de werkelijke meditatie waarin je diepere levels van concentratie ontwikkeld.
Het Sanskriete woord Dhyana is een samentrekking van twee woorden. ‘Dhi’ betekend denken en ‘yana’ betekend pad, cursus, proces of reis. Je zou het kunnen vertalen als het pad of reis van reflectie. Andere vertalingen zijn: ‘meditatie’ of ononderbroken concentratie. Het is de staat waarin je geest volop gefocust is. Hij is vrij van afleidingen en heen en weer springende gedachten.
Het uiteindelijke doel van Dhyana is niet alleen kalmte of ontspanning maar het in verbinding komen met je ware essentie. Het brengt je ook dichterbij de volgende en laatste ledemaat van de Yoga Samadhi. Bij Samadhi ervaar je eenheid met het universum en is er oneness oftewel eenheid.
Waarom is Dhyana belangrijk?
In ons drukke leven zijn onze gedachten vaak verstrooid. We worden overspoeld door informatie, prikkels en verplichtingen. Dhyana brengt tegenwicht in deze chaos. Het geeft ons een moment van kalmte, rust en helderheid. Regelmatig mediteren helpt bij het verminderen van stress en helderheid te bevorderen. Daarnaast verbeterd regelmatig mediteren je innerlijke balans, creativiteit en intuïtie.
Hoe kun je Dhyana in je leven integreren?
Je hoeft heus niet meteen een uur lang in lotushouding te zitten. Don’t worry! Hier enkele tips om te beginnen:
Creëer een rustige omgeving:
Een stille en opgeruimde ruimte in je woning is geweldig. Het helpt je zelf ook rustig te worden en niet afgeleid te worden. In mijn geval is dit elke dag een uitdaging. Groot gedeelte van de dag zijn de kinderen in huis en is het nooit echt rustig of stil. Ik mediteer dan meestal ook wanneer de kinderen nog of al in bed liggen. Ik start mijn yogapractice altijd met een korte meditatie en/of pranayama. Voor mij is die rustige omgeving mijn yogamat. Zodra ik op mijn mat sta en de eerste bewuste ademhalingen neem, keer ik naar mijn centrum. Ik neem afstand van alle prikkels om me heen. Ik hoor ze maar besteed er geen aandacht aan. Je kunt ook een fijn hoekje in je kamer inrichten waar je kunt zitten en mediteren.
Routine:
Ook bij mediteren is het belangrijk om consistent te zijn. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het word. Ook zal je meer voordelen ervan gaan opmerken in je leven. Een aantal hiervan heb ik hierboven al beschreven. Neem een moment op de dag waar op je 5 minuten kunt mediteren. Voor mij werkt het het beste net voordat ik ga slapen. Het luisteren naar begeleide meditaties kunnen helpen. Je hebt verschillende apps zoals mijn favoriete Insight Timer, Calm of Headspace.
Gebruik je ademhaling:
Het beste kun je je meditatie beginnen door op je ademhaling te letten. Voel de lucht in en uit je neus stromen, voel je buik, middenrif en borst op en neer gaan. Je kunt je in- en uitademingen ook tellen. Voor meer rust, maak je uitademingen dan langer dan je inademingen en voor meer energie, doe je het anders om.
Focus op een object of mantra:
Wanneer je je focused op een object zoals een kaarsvlam of mandala kun je je gedachten makkelijker erbij houden. Of een mantra zoals ‘Om’ of ‘So Hum’. Mantra’s zingen is overigens een andere manier om te mediteren. Na een retreat, 2 weken terug ben ik weer begonnen met het zingen van mantra’s. Net na mijn yogaopleiding zong ik wekelijks op zondag mantra’s. Volgens mij ben ik daar mee gestopt omdat zondagochtend onze vaste Trailride met de paarden dag werd. Nu zing ik dus weer en leer ik mezelf begeleiden met de ukelele. Super leuk om te doen!
Oefen acceptatie:
Niemand is ooit helemaal vrij van gedachten. Dus raak niet gefrustreerd wanneer er gedachten bij je opkomen tijdens je meditatie. Laat ze voorbij gaan als de wolken in de lucht. Observeer ze zonder oordeel en laat ze passeren. Dit loslaten brengt je dieper in je meditatie.
Integreer mindfullness in je leven:
Dhyana stopt niet wanneer je klaar bent met je meditatiesessie. Wees zoveel mogelijk mindfull. Je kunt mindfull zijn in alles wat je doet. Of je nu werkt, tijdens het eten, tijdens het wandelen en in interactie met andere mensen of dieren. Hoe vaak gebeurd het niet dat je niet met je volledige aandacht in een gesprek zit? Soms vergeet je te genieten van het moment. Je maakt je dan zorgen om iets wat in de toekomst ligt of in het verleden.
Wees geduldig:
De effecten van meditatie merk je al na je eerste meditatie. Deze kan 5 minuten zijn of langer. Je parasympatisch zenuwstelsel word geactiveerd. Je hartslag en ademhaling vertragen en je voelt je meer ontspannen. Door je te concentreren op je ademhaling ben je meer gefocused en gaan je gedachten minder heen en weer. Je emoties zijn beter voelbaar en je word niet door ze overspoeld. Je kunt ze juist wat beter observeren.
Maar wanneer je er een regelmatige practice of nog beter dagelijkse practice van maakt zullen de voordelen alleen maar groter worden:
1. Verbeterde mentale gezondheid,
2. Verbeterde cognitieve vermogens,
3. Verbeterde emotionele intelligentie,
4. Meer innerlijke rust,
5. Fysiologische veranderingen zoals het verlagen van chronische stressniveaus,
6. Groei van de grijze massa in de hersenen.
(In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat regelmatig mediteren de dichtheid van grijze massa verhoogt. Vooral in de gebieden die verband houden met zelfbewustzijn, introspectie en leren).
7. Verhoogde spirituele ontwikkeling
Door Dhyana te beoefenen, zul je merken dat je kalmer en veerkrachtiger wordt. Je reacties op stress en uitdagingen veranderen. Je ontwikkelt een dieper begrip van jezelf en de wereld om je heen. Deze innerlijke transformatie heeft een positieve invloed op alle aspecten van je leven. Het beïnvloedt je relaties, werk en persoonlijke groei. Wat ik ook heel erg gaaf vind is dat mijn kinderen het overnemen. Voor kinderen gelden natuurlijk dezelfde voordelen. Hoe eerder je begint met het ze aan te leren, hoe beter het voor ze is. Soms betrap ik mijn jongens met gesloten ogen, in kleermakerzit en diepe ademhalingen. Dan ben ik zo trots!