Blog Yoga

Yama’s: Wat is Satya en 4 manieren hoe je Satya in je leven kunt integreren.

Het tweede principe van de yama’s is Satya. De letterlijke betekenis van Satya is waarheid, waarheidsliefde in handelen, waarheidsgetrouw zijn of het juist hanteren van de waarheid in woord en daad.

Bij waarheid denk je misschien meteen aan niet jokken of liegen, rechtvaardigheid of eerlijk zijn naar anderen. Satya betekent vooral ook eerlijk zijn naar jezelf. Klopt dit wat ik zeg of doe met mijn Hogere zelf? Met mijn authentieke zelf?

Satya en Ahimsa zijn sterk aan elkaar verbonden. Want ben je niet eerlijk naar jezelf of anderen dan schaad je jezelf of een ander. Wanneer je Satya toepast is het een stuk lastiger om een ander of jezelf pijn te doen. Wanneer je vanuit de ultieme waarheid handelt, dan handel je vanuit liefde.

Er zijn ook bij deze yama verschillende manieren hoe je deze in je leven kunt integreren. Hieronder volgen 4 voorbeelden:

1. Let op wat je zegt

Zorg dat wat je zegt aardig is en een intentie heeft. Dit kun je testen door jezelf de volgende 3 vragen te stellen:

– is het waar?

– is het nodig ?

– is het aardig?

2. Leef je je leven als je Hogere zelf?

Vraag jezelf af of je echt leeft zoals jij wilt leven? Ben je je authentieke zelf? Ben je je hogere zelf? Is dit hoe en wie je bent of wie en hoe je wilt zijn? Wat zijn je echte doelen en dromen en wat houd je tegen om deze te bereiken? Dit is uiteindelijk de ultieme vrijheid. Om te kunnen zijn wie je daadwerkelijk bent.

3. Durf te spreken wanneer nodig

Hier heb ik persoonlijk veel moeite mee. Maar ik ben het steeds meer aan het leren. Spreek jij je uit wanneer je dat nodig acht? Soms hou je je gedachten en gevoelens voor je omdat je een ander geen pijn wilt doen. In dat proces heb je meestal jezelf ermee. Je ontwikkelt gevoelens van minderwaardigheid of misschien komt dit wel vanuit het gevoel minderwaardig te zijn. Kom voor jezelf op! Geef aan wat je nodig hebt! We zullen anderen moeten leren hoe ze met ons om moeten gaan maar daarvoor zal je eerst eerlijk naar jezelf moeten zijn en moeten kunnen voelen wat je echt nodig hebt.

Als laatste een tip voor Satya op de mat.

4. Oordeel niet, maar observeer.

Dit is zeker voor mij van toepassing. Ik kan het steeds beter loslaten maar af en toe heb ik weer van die momenten dat ik eigenlijk mezelf in de weg zit op de mat. Ik praat of denk dan negatief over mezelf zoals: ik kan geen yoga, ik ga het nooit leren, misschien ben ik te oud, te dik, te stijf etc. Hiermee beperk ik mezelf alleen maar en het weerhoudt mij te genieten van mijn eigen yogajourney en yogapractice. Het is veel beter om te kijken naar de situatie zoals die is. Je bent aan het oefenen. Het is een oefening en een reis die je maakt. Concentreer je liever op de sensaties in je lijf. Wat doet deze oefening met je?

Yoga is not about self-improvement, it’s about self-acceptance. ~Gurmukh Kaur Khalsa~

Niemand is beter dan jou omdat ze een bepaalde asana goed kunnen. Zij zijn ooit ook ergens begonnen. We zijn onderweg en dat is wat echt telt. Wees lief voor jezelf en blijf bij jezelf.

1 reactie

  1. Leuk bericht, ik heb het gedeeld met mijn vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]