Blog Lifestyle Yoga

Yogateacherdiploma in de pocket! Wat nu?

Begin deze maand heb ik dan eindelijk mijn yogateachertraining afgerond en heb ik mijn 200 uurs yogadocenten diploma in ontvangst mogen nemen. Yes!

‘Remember that yoga is never about what it looks like on the outside, It’s always about what happens on the inside’.

unknown

Ik heb er natuurlijk wel over nagedacht wat mijn volgende stap zou zijn als yogadocent en de meest voor de hand liggende optie zou lesgeven zijn maar eigenlijk is dat helemaal niet wat ik wil. In iedere geval niet op de manier waaraan de meeste mensen denken en niet op dit moment in mijn leven.

Op dit moment denk ik eraan om vooral veel over yoga te gaan delen via deze blog. Ik heb de afgelopen 2 jaar zoveel geleerd van de yogateachertraining en dat wil ik graag delen. Hieronder de 5 belangrijkste lessen die ik heb geleerd en hoe deze mijn leven hebben veranderd.

1. In het moment leven.

Ik heb een angststoornis. Soms heb ik er meer last van dan anders maar het is altijd wel ergens aanwezig. Het kan ook altijd ineens weer de kop op steken. Van veel spanning vasthouden in mijn lijf tot regelrechte paniekaanvallen.

Door mijn lichaam met intentie te bewegen op het ritme van mijn ademhaling brengt het mijn gedachten sowieso naar mijn lijf, naar binnen en minder naar buiten.

2. Dankbaarheid

Natuurlijk ben ik dankbaar voor alles wat ik heb maar soms laat ik mij zo opslokken door alles wat niet goed gaat waardoor ik vaak de mooie en belangrijke dingen vergeet. Ik probeer dagelijks stil te staan bij de dingen waar ik dankbaar voor ben. Vooral ook de ‘kleine’ dingen. Stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent zorgt voor meer positiviteit en hoop vooral als het een keer niet mee zit. Ik heb nu vaste momenten gedurende de dag waarop ik aandacht besteed aan dankbaarheid.

3. Geduld te hebben en tevreden te zijn met waar ik mij nu bevind op mijn pad.

Ik hoef geen yogaexpert te zijn om yoga te beoefenen of te leren aan anderen. De mate waarop je je zelf kunt dubbelklappen zegt niets over hoe goed je bent in yoga zoals de quote hierboven ook zegt. Ik hoef me zelf niet te bewijzen voor niemand en het is al helemaal geen wedstrijdje. Ik ben waar ik ben en dat is goed zo. Ik denk dat je je leven lang yoga kunt beoefenen en je je leven lang kunt blijven ontwikkelen in de yogafilosofie. Ik ben blij en dankbaar dat ik deze levensstijl heb mogen leren kennen, heb mogen ervaren, en nog verder kan gaan ontdekken. En in dit proces hoop ik anderen te inspireren.

4. Yoga is meer dan fysieke beweging

Het fysieke aspect van Yoga de oefeningen/asana’s is slechts 1 onderdeel van de 8 limbs of yoga. Yoga bestaat uit de volgende 8 onderdelen:

1) De yama’s

  1. Ahimsa- geweldloosheid
  2. Satya: welwillende waarachtigheid
  3. Asteya: Niet stelen
  4. Brahmacarya: Alles en iedereen zien als een expressie van Brahma (cosmic conciousness)
  5. Aparigraha: Simpel leven

2) De Niyama’s

  1. Shaoca: Zuiverheid van lichaam en geest
  2. Santosa: Mentale rust en tevredenheid
  3. Tapah: Service en devotie
  4. Svadhyaya: zelfstudie ( bestuderen van spirituele teksten)
  5. IIshvara Pranidhana: Het accepteren van het kosmisch bewustzijn als het doel van het leven. ( toewijding en overgave)

3) Asana (het fysieke deel)

4) Pranayama (ademhalingsoefeningen/ breathwork)

5) Pratyahara (terugtrekken van je zintuigen)

6) Dharana (concentratie op 1 punt)

7) Dhyana (meditatie of niet onderbroken flow van je gedachten naar het object van contemplatie)

8) Samadhi ( eenwording van het individuele bewustzijn met het hogere bewustzijn oftewel pure contemplatie)

Even een kleine opsomming. Ik ga er vast meer over delen op mijn blog. Vooral de spirituele kant heeft mij weer aan het denken gezet. Ik zeg weer omdat een hele tijd geleden yoga wel een prominenter deel van mijn leven en levenswijze vormde. Op de een of andere manier ben ik dat along the way kwijtgeraakt. Het voelt alsof ik Yoga weer hervonden heb en daarmee ook weer steeds meer mezelf.

5) Betere mentale en fysieke gezondheid

Zonder een heel ingewikkeld verhaal op te hangen heeft het beoefenen van Yoga mij mentaal en fysiek sterker gemaakt. Selflove en selfcare staan nu boven aan mijn to do list. Yoga heeft mij instaat gesteld om te ontdekken wie ik echt ben, voorbij alle zorgen en rollen die ik speel in mijn dagelijks leven.

Dus als je mij vraagt wat ik nu ga doen na yogateachertraining dan is het antwoord; dat wat goed voelt voor mij en past binnen mijn door yoga geïnspireerd leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]