(Zorg) moederschap

7 tips voor (zorg)ouders om stress te beheersen.

Ik zal eerlijk met jullie zijn; de afgelopen maanden waren zwaar. Wekelijkse afspraken bij instanties voor Liam en Skylar, afscheid genomen van onze Snicker (shetlandpony), Smokey en Enya (mijn rijpaarden) waren beide kreupel en mijn hamstringblessure hielp ook niet mee.

In tijden van stress is het makkelijk om weer in oude slechte gewoontes te vervallen. Ook ik had even een terugval. In de vakantie ben ik na 3 jaar gestopt te zijn geweest weer begonnen met roken. Gelukkig heeft het niet lang geduurd en ben ik inmiddels weer gestopt. Achteraf denk ik: Ja, ik heb door de drukte niet genoeg tijd voor mezelf genomen, geen hulp ingeschakeld en had moeite met de positieve dingen zien. Alles leek die maanden mis te gaan en daarbij verloor ik mijn belangrijkste uitlaatkleppen, yoga-asana beoefening en paardrijden.

Als zorgouder ben je vaak de spil van ondersteuning voor je kind en daarnaast zul je net als ik ook andere verantwoordelijkheden en behoeftes hebben. Het is daarom extra belangrijk om ook voor jezelf te zorgen, stress te verminderen en veerkracht op te bouwen.

Hier zijn zeven waardevolle tips om je te helpen bij het omgaan met stress:

1. Maak tijd voor jezelf
Reserveer regelmatig tijd voor activiteiten die je ontspannen en energie geven. Of het nu gaat om een rustige wandeling, sporten, een goed boek lezen, yoga of meditatie. Zelfzorg is zo belangrijk.

2. Stel realistische doelen
Stel haalbare doelen en prioriteiten. Het is oké om hulp te vragen en niet alles perfect te willen doen. Het erkennen van je eigen grenzen is een teken van kracht en geen zwakte.

3. Bouw een ondersteunend netwerk op
Omring jezelf met vrienden, familie of andere zorgouders. Het delen van ervaringen en het ontvangen van begrip kan een enorme opluchting zijn. Samen sta je sterker. Dit kan zowel fysiek als online. Er zijn meerdere faceboekgroepen voor ouders van kinderen met een beperking/autisme of adhd.

4. Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken en houd een open communicatie met familieleden, zorgprofessionals en leraren. Duidelijke communicatie vermindert onzekerheid en helpt bij het creëren van een ondersteunende omgeving die weet wat er nodig is en die dezelfde aanpak hanteren.

5. Leer stressmanagement technieken
Ontwikkel vaardigheden zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness of yoga om stress in het moment te verminderen. Een kalme geest helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen.

6. Zoek professionele hulp indien nodig.
Aarzel niet om professionele hulp in te schakelen, zoals een therapeut, coach of counselor. Je hebt er zoveel met even veel verschillende expertises. Benieuwd hoe ik je kan helpen? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

7. Focus op het positieve
Probeer je te richten op positieve momenten en successen, hoe klein ze ook mogen zijn. Een positieve mindset behouden kan je helpen tegen stress. Het dagelijks voor jezelf opschrijven of benoemen waar je dankbaar voor bent kan daarbij helpen

Onthoud dat het niet egoïstisch is om voor jezelf te zorgen. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook weer beter voor anderen zorgen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk