Dit jaar gaan we voor het eerst in 8 jaar op vakantie naar het buitenland. We zouden eerst met de camper naar het zuiden van Kroatië trekken. Daar een paar dagen een huisje huren en dan langzaam weer omhoog richting Nederland rijden. Na wat gesprekken met mensen die aangaven dat Kroatië ontzettend toeristisch en duur is geworden en het toch wel een hele verre reis zou worden met z’n vijven in de camper hebben we besloten om maar niet naar Kroatië te rijden, maar naar Slovenië. We hebben ook besloten om dit jaar niet met de camper te gaan. Aan de ene kant is dat super relaxt omdat je overal kan stoppen en slapen en de kinderen hebben de ruimte. Maar op locatie ben je meestal niet zo mobiel tenzij je fietsen meeneemt en dan nog kom je daar niet zo ver mee. We houden er wel van om op avontuur te gaan en meer van het land zelf te zien. We hebben nu dus besloten om met de auto te gaan. We hebben een leuke vrijstaande woning gevonden met een mooie tuin eromheen, tussen de wijngaarden, met jacuzzi en sauna. Hier hoeven we geen rekening te houden met buren en andere vakantiegangers. We kunnen zelf ook wel wat wellness gebruiken. Alhoewel, als ik naar het weerbericht kijk van Slovenië is het nu tussen de 30 en 35 graden. Ik zie mezelf dan niet in een sauna of jacuzzi zitten.

De heen- en terugreis wordt dan wel spannend met de kinderen. Ze zullen langere tijd moeten zitten en dicht op elkaar. Dat gaat hier in Nederland ook vaak niet goed. Om die reden zitten Skylar en Liam vrijwel nooit naast elkaar. Wanneer dat wel een keer moet dan is het 9 van de 10 keer ruzie. We rijden niet in één keer door en hebben besloten om halverwege rondom München een hotel te pakken en de volgende dag door te rijden naar onze eindbestemming.

Voorbereiding en planning:

Nee, gewoon op vakantie gaan zoals “normale gezinnen” dat gaat niet. Het vergt allemaal nogal wat voorbereidingen.

De locatie en de vakantiewoning hebben we natuurlijk al helemaal moeten uitzoeken op basis van wat geschikt is voor onze kinderen. Een resort met zwembad en entertainment en nog meer (onbekende) gezinnen is dus niks. Een rustige omgeving en omheinde tuin is belangrijk. Voor ons is het ook fijn als het een beetje overzichtelijk is. Liam kan wel eens weglopen en ook Declan is natuurlijk zo weg als je niet oppast.

Voorbereiding activiteiten:

Ter voorbereiding heb ik Liam en Skylar de foto’s van het huisje laten zien en foto’s van Slovenië. Verteld over welke activiteiten we gaan doen. De planning is om, om de dag een uitstapje te maken en dan 1 dag te gebruiken om te chillen en de dag erop voor te bereiden.

Voor de reis zelf nemen we telefoons mee met gedownloade films voor de kinderen en de Nintendo Switch. Aangezien ze beiden totaal geen tijdsbesef hebben en super ongeduldig kunnen zijn, ga ik de kaart van Europa uitprinten en daarop aanwijzen waar we zijn. (geen idee of dat gaat helpen) maar dingen visueel maken is sowieso een beter idee dan het proberen uit te leggen met alleen woorden.

Vertrouwde spullen meenemen:

Natuurlijk nemen we eigen speelgoed mee voor de kinderen. Lego en knuffels mogen zeker niet ontbreken en het houten treinspoor voor Declan ook niet. Een eigen dekentje is misschien ook wel een goed idee.

Ook qua eten hebben onze kinderen wel specifieke voorkeuren. Siroop, bananen voor onderweg, hagelslag en pindakaas. Verder hebben ze gelukkig geen speciale dieetbehoefte.

Over medicatie had ik eigenlijk nog niet eens nagedacht. Ik ging vandaag eigenlijk even bellen naar alle betrokken specialisten, om nieuwe recepten aan te vragen zodat we genoeg van alles mee hebben. Ik vond het eigenlijk best knap van mezelf dat ik dat nu al aan het regelen was, hahah. De apothekersassistent adviseerde mij even te kijken op de website van het CAK om te kijken of zijn medicatie wel de grens over mag. Je krijgt dan een heel formulier die je in moet vullen en ja hoor Liam’s medicatie valt onder de opiumwet en er moet dus een ondertekende (door de huisarts) Schengen medicijnverklaring mee. De beoordeling hiervan duurt tot 2 weken.

Tijdens de reis:

Gelukkig hoeven we niet in lange rijen te staan, zoals op een vliegveld maar een file dat zou wel kunnen. We hebben daarom hopelijk genoeg entertainment bij ons. We lassen genoeg stopmomenten in, om de benen te strekken en misschien wel even een balletje te trappen. Spelletjes spelen zoals ik zie, ik zie wat jij niet ziet, doet het ook altijd goed bij onze kinderen.

Routine:

Net zo goed als dat het een vakantie is voor onze kinderen is het ook een vakantie voor ons. Ik heb mezelf dus voorgenomen om vooral mijn normale dinacharya te gaan volgen en misschien zelfs iets uit te breiden door toch maar die sauna en jacuzzi te pakken. De afgelopen maand heb ik dat een beetje laten gaan maar dat verdient een eigen post.

Voor de kinderen is het belangrijk dat we, zodra we er zijn, onze normale rituelen weer gaan volgen. We hebben voor de kinderen een ochtend, middag en avondritueel. Hierin staat vooral wanneer er wel en geen schermtijd is, eetmomenten, medicatiemomenten, rustmomenten, en het slaapmoment.

Met name de rustmomenten gedurende de dag zijn belangrijk. Dat is bij het huisje geen probleem maar bij uitstapjes misschien wel. Wanneer Skylar overprikkeld raakt en te hoog in zijn emoties zit, dan is het bijna onmogelijk om hem hieruit te krijgen. Dat moeten we dus zien te voorkomen. Goeie voorbereiding is dus echt key.

Wees Flexibel:

En dan kom ik bij het laatste punt. We moeten bereid zijn om onze plannen te wijzigen ongeacht hoeveel tijd en geld het heeft gekost. We hopen natuurlijk dat elk uitstapje leuk, gezellig en avontuurlijk word maar soms moet je je plannen aanpassen aan hoe de kinderen zich voelen om de ervaring positief te houden. We zijn ooit een keer 2 uur in een dierentuin geweest net na de lockdown. Langer blijven was voor niemand leuk geweest.

Hopelijk heb ik je met deze blog wat tips kunnen geven over hoe je jouw familievakantie kunt gaan plannen en voorbereiden.

Heb je zelf nog handige tips? Zet ze dan onder in de reacties.