Blog Lifestyle Yoga

Niyama’s: Saucha en 3 manieren hoe je deze Niyama in je leven kunt integreren.

Ik heb al 5 blogs geschreven over de 5 yama’s. De tweede limb of yoga de Niyama’s zijn nu aan de beurt. De Niyama’s zijn eigenlijk de do’s. Dat wat wordt aangeraden om juist meer van te doen in je leven. Ik moet zeggen dat de Niyama’s mij het meest hebben geholpen als het gaat om mijn mentale gezondheid en ik denk dat ze jou ook kunnen helpen.

Hier zijn ze even allemaal op een rij:

1. Saucha: zuiverheid van lichaam en geest

2. Santosha: Mentale rust en tevredenheid

3. Tapah: service en devotie

4. Svadhyaya: zelfstudie (bestuderen van spirituele teksten)

5. Iishvara pranidhana: het accepteren van het kosmisch bewustzijn als doel van het leven (toewijding en overgave)

In dit blog vertel ik je over de eerste Niyama namelijk Saucha. Zoals je hierboven hebt gelezen betekend Saucha zo iets als zuiverheid van lichaam en geest. Ik ga er gewoon vanuit dat je je dagelijks wast en schone kleding aantrekt, maar er zijn nog meer manieren hoe je je lichaam en geest zuiver en rein kunt houden. Als je je beseft dat alles en iedereen invloed op elkaar heeft en met elkaar verbonden is dan is deze Niyama niet meer dan logisch, althans voor mij. Het gaat er in wezen om dat je alles wat je negatief beïnvloed buiten jezelf houd. In ieder geval daar waar je invloed op hebt. Natuurlijk zijn er situaties waarin dit niet kan. Andere Yama’s en Niyama’s zoals Ahimsa en Santosha (de tweede Niyama) kunnen daar dan weer bij helpen door lief voor jezelf te blijven en tevreden te zijn met wat wel is.

1. Lichaam

Van oudsher is yoga enkel ontworpen om uiteindelijk je ziel te verenigen met supreme conciousness/het hogere bewustzijn. The 8 limbs of yoga zijn manieren om dat te bereiken. Je zou je lichaam kunnen zien als het huis van je ziel. Hier hoor je dan goed voor te zorgen. Dit doe je door je lichaam schoon en gezond te houden. Natuurlijk door te douchen, je haar te wassen en je tanden te poetsen maar ook door lief te zijn voor je lichaam. Wat stop je erin, bijvoorbeeld? En draagt dat bij aan het gezond en puur houden van je lichaam? Misschien ben je in het verleden niet erg goed met je lichaam omgegaan. Ik ben in ieder geval wel heel slecht met mijn lichaam omgegaan in het verleden. Gelukkig is het nooit te laat om daar verandering in te brengen. De afgelopen 3 jaar ben ik goed op weg met gezondere en betere keuzes maken voor mijn lichaam en daarmee ook mijn geest. Asana kan je helpen op je yogapad maar dat is niet de enige manier. Ook andere manieren van beweging zijn prima om je lichaam gezond en fit te houden. Welke vorm van beweging of yoga het beste bij je past? Dat zal je moeten ontdekken. Volgens de Ayurveda zijn er voor verschillende doshatypen zelfs yogavormen die je beter kunt mijden of niet teveel of te vaak moet doen. Alhoewel je waarschijnlijk wel de neiging hebt om juist die vormen op te zoeken.

Ook is het belangrijk om bewust te zijn van wat je in je lichaam stopt. Wat eet je? Saucha leert je hier goed over na te denken. Je wilt voeding met veel voedingsstoffen en prana (levensenergie). Bewerkt voedsel wil je zoveel mogelijk vermijden. Wanneer je naar je dieet/eetgewoontes kijkt dan kun je beoordelen of deze compassie weerspiegelt naar jezelf en de wereld. Hier wil ik zelf ook graag meer over weten en daarom ben ik begonnen met de HBO opleiding Ayurveda.

2. Mind

In de yoga proberen we de mind/ geest te reguleren, te organiseren en proberen wij niet helpende gedachten te verminderen en uiteindelijk te verwijderen. Meditatie en Pranayama zijn daar de perfecte middelen voor. Maar ook asana helpt door je focus te verplaatsen naar je lichaam in plaats van je hoofd. Wees je er dan wel bewust van dat je je focus legt op hoe de asana’s voelen en minder op hoe het eruit ziet. Een asanapractice die alleen maar gefocussed is op hoe het eruit ziet slaat de plank totaal mis. Door het verminderen/opruimen van niet helpende gedachten maak je ruimte voor de tweede Niyama Santosha wat mentale rust en tevredenheid betekent.

3. Omgeving

Ook je omgeving heeft invloed op hoe jij je voelt. Er zullen vast wel mensen zijn die in een rommelig en vies huis kunnen leven. Ik denk niet dat dat geen enkele invloed heeft op het functioneren van desbetreffende persoon op welke manier dan ook. Maar goed! Ik ben zelf iemand die graag alles om me heen een beetje gestructureerd en opgeruimd wil hebben. Lukt niet altijd met een druk gezin maar dat is wel mijn streven. Ik heb er volgens mij in dit blog ook al iets over geschreven. Ik hou dan ook van zo weinig mogelijk spullen, kleding en vooral niet van tierelantijntjes. Daarnaast heb ik een hekel aan troep. Ik doe regelmatig aan minimaliseren en heb dan totaal geen moeite om dingen die ik niet gebruik lekker weg te gooien of weg te geven. Opgeruimd staat netjes!!

En tegenwoordig geld dat ook voor mensen. Ik wil alleen nog mensen in mijn leven die mij supporten in wat ik doe en hoe ik mijn leven leidt en die positiviteit en waarde kunnen toevoegen. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Heeft deze persoon een goede invloed op mij?
  • Heeft deze persoon het beste met mij voor?
  • Haalt deze persoon het beste uit mij naar boven?
  • Waarom zou je genoegen nemen met toxic en negatieve mensen?

Er zijn genoeg mensen op de wereld die wel goed met je viben. Als ik zeg Je dan bedoel ik met jou en je gezin als je die hebt.

Dit was Saucha en er zijn vast nog veel meer manieren hoe je Saucha zou kunnen beoefenen. Ik hoor graag hoe jij Saucha in je leven integreerd en of je ook andere manieren kan bedenken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]