Blog Mentale gezondheid

Evalueer en reflecteer naar een betere jij

Nog een maand tot het einde van het jaar. Ik weet niet voor jullie maar de maanden zijn voorbij gevlogen. Hoe gaat het met jullie doelen/voornemens die je dit jaar of door het jaar heen voor jezelf hebt gesteld?

Begin dit jaar schreef ik dit blogartikel. Niet dat ik in goede voornemens geloof maar ik geloof wel in doelen voor jezelf opstellen, een actieplan maken, hier mee aan de slag gaan en regelmatig evalueren en reflecteren op je vooruitgang.

Aan het eind van het jaar kijk ik weer even naar de doelen die ik voor mezelf had opgesteld en of ik ze bereikt hebt of niet. Dit doe ik sowieso elke maand. De ene keer wat uitgebreider dan een andere keer. Vanmiddag pakte ik mijn dagboek erbij om te kijken hoe ik ervoor sta. Ik moet zeggen dat ik best mooie stappen heb gemaakt dit jaar. Maar er zijn ook doelen waar ik om de één of andere reden niet aan toe ben gekomen of gewoon links heb laten liggen en er zijn doelen die ik in eerste instantie wel had gehaald maar halverwege het jaar weer heb laten varen. Even voor de duidelijkheid, je kunt op elk moment doelen stellen en er mee aan de slag gaan. Dat hoeft echt niet te beginnen op 1 januari en te eindigen op 31 december.

Hoe pak je het evalueren en reflecteren aan?

1. Zoek een rustig plekje en/of kies een rustig moment uit.

Zelf vind ik het fijn om voor een reflectiemoment even te mediteren of wat pranayama te doen. Ik voel me daarna veel meer in touch met mijn gevoel. Reflecteren tijdens een boswandeling vind ik ook fijn. Alleen vind ik het dan jammer dat ik het niet meteen op kan schrijven. Verder vind ik het fijn wanneer het stil om mij heen is en ik ongestoord aan de slag kan met het evalueren en reflecteren.

2. Kies een doel of voornemen uit die je wilt evalueren en waar je op wilt reflecteren.

Reflecteren op je doelen kan veel tijd in beslag nemen zeker wanneer je meerdere reflectievragen wilt beantwoorden. Hoeveel vragen je jezelf stelt en hoe diep je wilt reflecteren bepaal je helemaal zelf. Het zal naarmate je het vaker doet steeds makkelijker worden. Welke vragen je jezelf stelt is ook helemaal aan jezelf. Hieronder vind je een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen tijdens het evalueren en reflecteren.

3. De evaluatieronde:

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt evalueren. Hier zijn een aantal voorbeelden van vragen die je jezelf zou kunnen stellen. Schrijf je antwoorden op papier.

  • Heb ik het doel gehaald?
  • Wat ging er goed en wat ging minder goed?
  • Had ik een goed plan? Had ik de juiste kennis en middelen om het doel te halen?
  • Wat kan ik in het vervolg anders doen en waar hoef ik juist niets aan te veranderen?
  • Ben ik tevreden over dit project?
  • Is dit doel nog relevant?
  • Is er een vervolgdoel?

4. De zelfreflectieronde

Door regelmatig te reflecteren krijg je meer inzicht in je eigen gedrag en handelen. Het beste is om dit op te schrijven zodat je het ook terug kunt lezen en je leerproces kunt zien.

1. Welke tegenslagen heb ik gehad en wat heb ik hiervan geleerd?

2. Wat heb ik goed gedaan en waar ben ik trots op?

3. Wat was het mooiste moment tijdens het werken aan mijn doel?

4. Waar kreeg ik volop energie van en waarom?

5. Wat kostte mij heel veel energie en waarom?

6. Welke bevorderende en belemmerende factoren speelde een rol en hoe ben je hiermee omgegaan?

7. Welke hulp/steun heb je gehad/ingeroepen en welk resultaat heeft dat gehad?

8. Waar ben je dankbaar voor? (Onthou dat tegenslagen je ook iets kunnen leren).

9. Welke dingen zou ik in het vervolg verbeteren of anders doen?

10. Wat heb ik geleerd over mezelf?

11. Ben ik beloftes aan mezelf nagekomen en hoe voel ik mij daarbij?

12. Wat heb ik de laatste week/maand/jaar bereikt?

13. Wat kan ik de volgende keer verbeteren en hoe kan ik dat het beste aanpakken?

14. Wat wil ik nog meer doen/leren/ ontdekken?

15. Waar wil ik over een maand/jaar zijn?

16. Hoe wil ik mij voelen over x maand/jaar.

Ik zou zeggen probeer het eens uit. Als je vragen of opmerkingen hebt naar aanleiding van dit blog, zet ze dan in de reacties. Ik kom graag te weten wie mijn lezers zijn en waar ik jullie nog meer mee kan helpen.

1 reactie

  1. Goed om te zien dat je zo gemotiveerd bent om te schrijven. Dat je bewust bezig bent met jezelf is heel belangrijk, er zijn best wat mensen die altijd eerst denken aan een ander en dan aan zichzelf. Zelf ben ik van mening dat het JUIST belangrijk is om aan jezelf te werken, zodat je dan ook meer liefde voor een ander hebt. Eigenlijk net iets zoals in het vliegtuig (eerst jezelf helpen zodat je de ander kan helpen). Dit is absoluut niet egoïstisch, tenminste dat is mijn mening! Met andere woorden; ik ben trots te lezen dat je zo goed bezig bent met je eigen ontwikkeling! Liefs en een kus Nermin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]