Yoga en Ayurveda

Dinacharya

De Ayurvedische dagroutine. Ayurveda is een wetenschap die wetten van de natuur volgt en promoot een levensritme en dagelijkse routine dat in lijn staat met de natuur.

De afgelopen 2 weken ben ik tussen 5:00 en 6:00 opgestaan om Dinacharya uit te proberen. Sinds het behalen van mijn YTT diploma doe ik elke ochtend yoga. Doordeweeks probeer ik om 6 uur op te staan. Het lukt als ik geluk heb om 30 minuten asana’s te doen voordat ik de kinderen klaar moet maken voor school. Ik begin in ieder geval met 3 zonnegroeten, in de 3 variaties. Als ik wat meer tijd heb dan plak ik daar nog wat asana’s aan vast. In het weekend heb ik meer tijd en sneller de mogelijkheid om weer even te rusten dus dan sta ik om 5 uur op. Ik streef er dan naar om 1,5 uur yoga te kunnen doen.

Dinacharya bestaat achtereenvolgens uit:

1. Wakker worden voor zonsopgang.

Wakker worden nog voordat de zon opkomt (en de kinderen wakker worden) zorgt ervoor dat ik even een moment heb voor mezelf. Net voordat de zon opkomt zit er het meest sattvic (positieve) energie in de lucht. Hier pik je dus een beetje van mee en neem je mee door je dag heen.

2. Water drinken meteen na het opstaan

Water drinken meteen na het opstaan heeft als voordeel dat het je lichaam hydrateert en detoxifeert.

3. Naar de wc gaan en je darmen en blaas legen.

Zorgt er ook voor dat je je lichaam detoxifeert en je je metabolisme weer opgang brengt.

3. Orale verzorging

Deze stap bestaat eigenlijk het 3 stappen waaronder: tanden poetsen, je tong schrapen en je mond spoelen met olie 3 tot 5 minuten of olie in je mond vast houden zonder te spoelen. 1 tot 3 minuten.

4. Beweging

Omdat ik niet erg veel tijd heb. Doe ik of 15 minuten hitt-training of op de crosstrainer.

5. Douchen

Douchen doe ik even snel met deze gasprijzen is het 5 minuten en klaar. Ik spoel af met lauw- koud water. Douchen is natuurlijk erg belangrijk voor je hygiëne maar verfrist en geeft je lichaam ook energie.

6. Ahbyanca

Dit is een zelfmassage waarbij je van boven naar beneden werkt. Je masseert je ledematen en hebt extra aandacht voor je gewrichten, waarbij je draaiende bewegingen maakt met de klok mee. Dit is wel een van mijn favoriete stappen. Deze zelf massage heeft een aantal voordelen:

  • Voorkomt en vermindert rimpels
  • Voed, verstevigt en versoepelt je huid
  • Geeft je een zachtere en gladdere huid
  • Ontspannend
  • Kalmeert je zenuwen
  • Verbeterd je mentale alertheid
  • Bereidt je voor op een ontspannen sadhana

Ik vind het prettig om na het douchen en voor Sadhana Abhyanca te doen. Je huid verzorgen is in de Surinaamse cultuur ook erg belangrijk en deden we vroeger van huis uit al. Daarnaast heb ik een ontzettend droge huid en op deze manier hou ik mijn huid soepel en gezond.

7. Sadhana

Hierna is het tijd voor asana, pranayama en meditatie. Meestal streef ik er dus naar om minstens 30 minuten asana te doen, 5 minuten pranayama en 5 minuten meditatie. I know niet erg veel maar beter dan niks. Als het lukt en de kinderen zijn rustig of slapen nog dan kan ik er wat meer tijd aan vastplakken. Wat ik in ieder geval wel altijd doe, is een intentie (sankalpa) uitspreken in mezelf voor de dag. Daarnaast probeer ik elk uur even stil te staan en mijn centrum te vinden. Hoe is mijn ademhaling? Wat voel ik? Wat denk ik? Hoe gaat het met mijn intentie? Wat heb ik nodig? Etc. Sadhana komt dus eigenlijk wel heel de dag terug.

8. Ontbijt

Tijd om mijn lichaam te voeden. Sinds ik bezig ben met Ayurveda en Yoga ben ik mij meer bewust van wat ik in mijn mond stop en streef ik ernaar meer sattvic te eten. Ik probeer dan ook rekening te houden met voedingsmiddelen die passen bij mijn constitutie vata. Ik ben er nog niet heel goed in maar ga heel binnenkort eens een consult aanvragen bij een aryuvedisch arts. Ontbijten doe je bij voorkeur voor 11 uur. Lunchen doe je tussen 11 en 14 uur. Voor mij als vata is het ook nog eens belangrijk om dit mijn grootste maaltijd van de dag te laten zijn. Dat vind ik nog lastig. Ik ben nog aan het ontdekken hoe ik dat het beste kan aanpakken.

Dit is dus mijn ochtendritueel geweest de afgelopen weken. Moet eerlijk zeggen dat het niet altijd vlekkeloos verliep. Met kinderen kun je elk moment gestoord worden maar ondanks dat maakte ik mijn ochtendritueel af. Op het moment dat ik ga ontbijten voel ik mij al helemaal fris, blij en rustig. Mijn volledige aandacht is naar binnen gekeerd. Ik heb even gezorgd voor mezelf en voel me energiek, sterk en positief om aan de dag te beginnen. Dit is een vorm van selflove die je gedurende hele dag met je meeneemt.

9. Avondritueel

Wanneer de zon onder gaat is het ook tijd voor ons om te rusten. S’avonds gaat alles in de natuur langzamer en ook wij zouden langzamer moeten gaan. Eet zo vroeg mogelijk. Voor ons is dat uiterlijk 18.30. In de Ayurveda zeggen ze dat je dag begint met je maaltijd van de dag ervoor dus zorg dat deze voedzaam en licht is.

De kwaliteit van je rust en het vermogen om vroeg op te staan met veel energie hangt af van de kwaliteit van je eten van de voorgaande dag.

Unknown

In de avond kun je het beste rustige activiteiten doen zoals rustige muziek luisteren, lezen, satsang of een dagboek bijhouden.

Mijn avondritueel is de afgelopen jaren eigenlijk non-excisting. Declan  en Liam bepalen deze eigenlijk. Wanneer het lukt doe ik nog even wat yoga en schrijf ik sinds kort in mijn dagboek. Ik probeer voor 22.00 te slapen maar meestal word het toch later. Desalniettemin word ik de volgende ochtend gewoon rond 5 uur wakker. Ik ben er pas achter gekomen dat Vata types minder slaap nodig hebben dan de andere dosha’s. Dat klopt dan ook helemaal met wat ik zelf ook altijd dacht.

Wees vooral lief voor jezelf

Tot slot nog even het volgende. Ik ben best een perfectionist en vroeger kon ik meteen opgeven wanneer iets niet elke dag perfect verliep maar ik leer dat steeds meer los te laten. Ja, soms sla je wel eens een stap over. Maar geef dan niet meteen op. Merk op wat dat met je doet en probeer het de dag erna weer anders te doen. Soms heb je dat zelf niet in de hand en dan heb ik het vooral over kinderen die je nodig hebben op dat moment. Geef dan niet op maar pak op een later tijdstip een momentje voor jezelf.

Heb jij een ochtendritueel? En hoe ziet deze eruit? Vertel het mij in de reacties.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk