Blog Selfcare Yoga

Zo ben jij goed voorbereidt op de overgang en zo kan yoga helpen.

De overgang? Misschien denk je er liever nog niet aan of zit je er midden in. Vroeg of laat gaan alle vrouwen erdoor heen. Sommige merken er vrij weinig van en sommige hebben er heel veel last van zowel lichamelijk als emotioneel. Ergens las ik dat je vrijwel zeker vanaf een jaar of 40 iets van de overgang gaat merken. Toen ik dat las was ik al 42 en wist ik er eigenlijk niet zoveel van. Vriendinnen die ouder zijn dan ik hoorde ik er ook niet over. Ik ging op onderzoek uit. Je kunt je er maar beter mentaal op voorbereiden.

Wat is de overgang?

De overgang ook wel perimenopauze genoemd, is de periode voor de menopauze. Het begint meestal ergens in de late 30s of vroege 40s. Zie je daar heb je het al. Zo vroeg dus al? Dat wist ik dus niet. Wisten jullie dat al? Gedurende deze fase verandert het vrouwelijk lichaam geleidelijk aan de productie van hormonen, met name oestrogeen en progesteron. Deze hormonale schommelingen kunnen diverse symptomen veroorzaken, daarover later meer.

Wat is de Menopauze?

De Menopauze markeert het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Dat is dus wanneer je je laatste menstruatie hebt gehad. Het officiële moment van de menopauze wordt vastgesteld wanneer een vrouw 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie heeft gehad. Dit gebeurd meestal tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar.

Wat zijn dan de symptomen?

  • 1. Opvliegers: Plotse warmte opwellingen die het gezicht en de borst kunnen doen blozen.
  • 2. Slaapproblemen: Verstoorde slaap als gevolg van nachtelijk zweten of opvliegers
  • 3. Stemmingswisselingen: Van prikkelbaarheid tot angst en depressie.
  • 4. Vaginale droogheid: Vermindering van natuurlijke smering, wat kan leiden tot ongemak tijdens seks.
  • 5. Gewichtstoename: Veranderingen in hormoonniveaus kunnen het metabolisme beïnvloeden.
  • 6. Veranderingen in de menstruatiecyclus: Onregelmatige menstruatiepatronen tijdens de perimenopauze.
  • 7. Verlies van botdichtheid: Verminderde oestrogeen productie kan leiden tot botontkalking.
  • 8. Een opgeblazen gevoel: Door de afname van oestrogeen en progesteron, gaat ook je gal productie omlaag. Je spijsvertering werkt langzamer waardoor gassen zich kunnen gaan ophopen. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel maar ook obstipatie.
  • 9. Een hongergevoel: Honger hebben ondanks dat je net en genoeg hebt gegeten
  • 10. Vermoeidheid: Onbalans in oestrogeen, progesteron, serotonine, melatonine en cortisol kunnen ook voor vermoeidheid zorgen.
  • 11. Stijve spieren en gewrichten: Oestrogeen zorgt voor het aanmaken van bindweefsel voor de huid en voor je spieren. Hierdoor kan je dus last krijgen van pijnlijke en stijve spieren in de overgang.  

Het begrijpen van deze symptomen en de wetenschap dat ze tijdelijk zijn, kan jou helpen om deze levensfase met meer begrip en zelfzorg te benaderen. Ik denk dat ik zeker wel een aantal van deze symptomen herken. Ik dacht eerder namelijk dat het gewoon ouderdom was en dat het dus nooit meer over zou gaan. Fijn om te weten dat het een fase is, toch?

De overgang en menopauze zijn unieke ervaringen voor elke vrouw. Het omarmen van deze veranderingen als een natuurlijk onderdeel van het leven kan je helpen sterker en zelfbewuster te worden in deze nieuwe levensfase. Ik ben in ieder geval nu al benieuwd naar wat deze fase mij gaat brengen. Ik bereidt mij op deze nieuwe fase voor door echt te gaan voelen wat dit lichaam nodig heeft. Van de juiste voeding tot aan meer slaap en rust.

Hoe kan yoga helpen in de overgang? Yoga kan op verschillende manieren helpen tijdens de overgang:

  1. Stressverlichting: Yoga beoefenen kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Dit kan op zijn beurt helpen om symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen te verminderen
  2. Verbeterde slaap: Sommige yogahoudingen en ademhalingstechnieken kunnen de slaapkwaliteit verbeteren en helpen bij het omgaan met slaapproblemen die vaak voorkomen tijdens de overgang. Yin yoga is met name heerlijk om te doen voordat je naar bed gaat. Ik slaap er altijd veel sneller en dieper van in slaap.
  3. Flexibiliteit en kracht: Yoga kan helpen bij het behouden en verbeteren van flexibiliteit en spierkracht, wat vooral nuttig kan zijn omdat het risico op gewrichtsproblemen en botverlies tijdens de menopauze toeneemt.
  4. Hormonale balans: Sommige yogahoudingen kunnen de werking van het endocriene systeem stimuleren, wat kan helpen bij het reguleren van hormonen tijdens de overgang.
  5. Emotionele stabiliteit: Door mindfullness en meditatie in yoga te integreren , kunnen vrouwen leren omgaan met emotionele ups en downs die vaak gepaard gaan met de overgang, zoals stemmingswisselingen en angstgevoelens.
  6. Verlichting van opvliegers: Bepaalde yogahoudingen, zoals rustgevende vooroverbuigingen en ademhalingstechnieken, kunnen helpen bij het verminderen van frequentie en intensiteit van opvliegers.

Al met al kan regelmatige beoefening van yoga tijdens de overgang vrouwen helpen om zowel fysiek als mentaal veerkrachtiger te zijn en de uitdagingen van deze levensfase met meer vertrouwen tegemoet te gaan. Het is verstandig om met een gekwalificeerde yogaleraar te overleggen om te bepalen welke houdingen en technieken het meest geschikt zijn voor individuele behoeften en omstandigheden.

1 reactie

  1. Zeer herkenbaar! Het bespreekbaar maken scheelt ook al heel veel wat betreft het mentale deel. Zo voelen we ons niet alleen en kunnen we de ongemakken ook makkelijker accepteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]