Blog Lifestyle Yoga

Yama’s: Wat is Ahimsa en 4 voorbeelden van hoe je Ahimsa in je leven kunt integreren?

De yama’s zijn de eerste van de acht limbs van Yoga die door Patanjali zijn beschreven in de Yoga Sutra’s.

De 8 limbs zijn op hiërarchische wijze beschreven. Zonder de lagere limbs te beheersen kun je niet door naar een volgende limb. Omgekeerd werkt ook. Hoe verder je vorderd in de hogere limbs, hoe beter je de yama’s en niyama’s eigen kunt maken.

De yama’s bestaan uit 5 principes die beschrijven hoe je met anderen, de wereld en met jezelf omgaat. In deze blog som ik de andere limbs voor je op. In dit blog wil ik Ahimsa de eerste van de principes nader bekijken.

Ahimsa betekent geweldloosheid. Geweldloosheid in communicatie, gedrag en gedachten. Bij geweld denk je misschien meteen aan moord of vechten maar het kan veel subtieler zijn zoals geweld in communicatie zoals schelden, anderen uitschelden of misschien praat je wel slecht of negatief over jezelf of anderen. Misschien werk je teveel, verzorg je je zelf niet goed door teveel te eten of ongezond te eten. Misschien gebruik je wel alcohol, drugs of rook je. Dit zijn allemaal voorbeelden van geweld. Ook kun je geweld plegen naar andere voelende wezens zoals dieren. Bij Ahimsa onttrek je jezelf van anderen en jezelf geweld aan doen.

De Yama’s en Niyama’s brengen yoga van je mat naar je dagelijks leven. Je kunt ze op elk moment van je leven beoefenen.

Hieronder 4 voorbeelden van hoe ik Ahimsa integreer in mijn leven en hoe jij dat eventueel ook zou kunnen doen.

1. Eet vegetarisch of veganistisch

Zelf ik eet ik vegetarisch. Van kleins af aan hield ik al niet echt van vlees en van vis al helemaal niet. Toen ik nog thuis woonde aten we vaak vegetarisch. Volgens mij omdat dat goedkoper was en minder werk was. Toen ik op mezelf ging wonen werd ik helemaal vegetariër. Ergens a long the way ben ik langzaam aan weer vlees gaan eten om daarna weer te stoppen. Vlees met bot en vet eraan at ik nooit en vis ook niet. Toen at ik geen vlees omdat ik het niet zo lekker vond, vies vond om aan te raken/klaar te maken en omdat ik het zielig vond voor de dieren. Tijdens mijn eerste zwangerschap en eigenlijk vanaf toen elke zwangerschap werd ik een soort van carnivoor en kon niet genoeg krijgen van vlees en met name Macdonalds en Burger King. I know super slecht! Na de zwangerschappen keerde ik altijd terug naar vegetarisch eten. Ik ben zelfs een tijd lang veganist geweest maar na de laatste twee zwangerschappen vond ik het een stuk lastiger. Wel zijn veel van de producten en gerechten die ik eet vaker veganistisch. Gelukkig zijn er ook steeds betere alternatieven. Veel beter dan 20 jaar geleden. De afgelopen jaren is niet alleen maar het dierenleed wat mij raakt maar ook wat de hele vleesindustrie doet met de wereld. Dat brengt me meteen bij de volgende tip

2. Wees zuinig op onze aarde

We hebben maar één aarde en de manier waarop wij mensen ermee omgaan is verschrikkelijk en beschamend. In mijn eentje zal ik de aarde niet redden maar ik kan er wel voor zorgen dat mijn impact zo laag mogelijk is. Ik probeer zoveel mogelijk tweedehands te kopen of nog beter niks te kopen of lokaal te kopen. Ik wil heel graag mijn eigen groente gaan verbouwen en wat dat betreft zelfvoorzienend zijn. Dit is zeker een stukje die wij veel meer willen gaan onderzoeken. Welke duurzame oplossingen kunnen we nog meer hier op Lommstead toepassen wat gaat bijdragen aan een gezondere wereld? Klein of groot? Mocht je ideeën hebben dan lees ik die graag terug in de reacties.

3. Bedenk hoe je over jezelf denkt en over anderen.

Ik weet niet van jullie maar ik kan soms zo kritisch zijn over mezelf. Positive selftalk is echt iets waar ik aan werk op dit moment. Je gedachten over jezelf of op een situatie bepalen hoe je je voelt en hoe je handelt in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld dat ik mij bijna liet tegenhouden om weer te beginnen met yoga omdat ik mezelf te oud vond en te stijf. Als ik mezelf had geloofd had ik nooit de voordelen beleefd die ik nu ervaar dankzij yoga. En zo zijn er een heleboel voorbeelden waarin mijn eigen gedachten eigenlijk mijn mogelijkheden beperken en of mij ontnemen van plezier en blijdschap. Yoga of het beoefenen van Ahimsa zorgen ervoor dat ik eerder opmerk wanneer ik negatief denk en dat ik dit eerder kan omdraaien naar een meer positieve en helpende gedachte.

4. Ahimsa op de mat

Je ziet veel op social media. Mensen die zichzelf in allerlei moeilijke posities wurmen in de zin van Yoga maar daar is niet waar yoga om draait. Als je op instagram kijkt dan zie je de mooie slanke super lenige yogabeoefenaars en zou je denken dat dat is hoe het hoort. Veel ouderen, minder slanke, of lenige mensen kunnen dan gaan denken dat yoga niet voor hun is. Ik struikelde met dezelfde gedachten toen ik weer begon. Maar ook op de mat was ik een soort van teleurgesteld omdat ik niet meer voorbij mijn knie kwam met mijn hand in Trikonasana (de driehoekshouding). Waardoor zo’n yogapractice een bron van frustratie werd. Wat ik de afgelopen 2 jaar heb geleerd is om Ahimsa te beoefenen op de mat. Voor de yoga maakt het niet zolang jouw lichaam iets van een stretch voelt op de juiste plek dan is de oefening goed uitgeoefend en heeft het de gewenste effect op je spieren, klieren en chakra’s en daar draait yoga uiteindelijk om. Ahimsa op de mat is zeer belangrijk. Doe jezelf geen geweld aan door asana’s te proberen waarvan anderen denken of vinden dat dat yoga is. Luister naar je lichaam en je hart en voorkom frustratie en blessures.

Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden van hoe je Ahimsa in je leven kunt integreren. Ik heb nog 1 tip en dat is vraag je bij alles of het jezelf, een ander of de wereld pijn doet op een of andere manier. Heb jezelf nog Ahimsa ideeën? Deel ze dan in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]