Blog Lifestyle Yoga

Niyama’s: Svadhyaya en hoe je dit in je leven toepast.

Svadhyaya is de vierde Niyama en vertaald zich als zelfstudie of het bestuderen van spirituele teksten. De andere Niyama’s zijn: Saucha, Santosha, Tapas en Ishvara Pranidhana. Tijdens mijn Yogaopleiding werd geadviseerd in ieder geval de Bagavad gita en de Yoga sutra’s van Patanjali te lezen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat tijdens de opleiding niet heb gedaan. De opleiding bestond uit zoveel theorie en yogafilosofie dat ik er niet eens tijd voor had naast al mijn andere werkzaamheden en verantwoordelijkheden.

Met de Bhagavad Gita ben ik ooit begonnen met lezen ongeveer 23 jaar geleden. Heb hem toen nooit helemaal uitgelezen. Wel weet ik dat het mij in die tijd heel erg heeft geholpen om uit een ongezonde relatie te komen. Hoe precies weet ik niet meer maar ik putte er op de één of andere manier kracht uit.

De manier waarop dit specifieke boek op mijn pad kwam is ook echt heel bijzonder. Ik woonde destijds met mijn ex-vriend aan het Schuttersveld in Rotterdam. Ik vond hem buiten op straat, op de grond. Een groot en mooi bordeauxrood boek met gouden randjes en een goudkleurig touwtje eraan. Wat deed dat boek hier? Ik nam hem mee en ben toen begonnen met lezen. Dit was lang voordat ik überhaupt wist wat yoga was. Mijn interesse om meer te weten te komen over deze filosofie was toen wel gewekt. Ondanks dat ik het boek toen niet meteen heb uitgelezen wist ik dat dit boek bijzonder was en dat ik hem ooit zou gaan lezen of moest gaan lezen. Maar op de een of andere manier kwam het er steeds niet van. Wel heb ik dit boek altijd bij me gehouden en heeft het meerdere verhuizingen overleefd. 23 jaar later heeft Declan (onze jongste zoon) de kaft eraf gescheurd. Maar verder kan ik hem prima lezen.

4 manieren om Svadhyaya in je leven te beoefenen:

1. Het bestuderen van jezelf.

Door jezelf te bestuderen kom je erachter dat wat we doen en denken vaak ver verwijderd is van wie we Echt zijn.

De zelf met een kleine z refereert naar ons ego, persoonlijkheid en identiteit. Terwijl Zelf met een hoofdletter refereert naar onze echte goddelijke Zelf. Ons goddelijke Zelf word vaak overschaduwd door ons ego die de oorzaak is van chitta vritti’s oftewel de schommelingen van onze gedachten. Chitta= gedachten of geheugen. Vritti’s= schommelingen, fluctuaties of veranderingen.

Het beheersen van deze schommelingen doen we door het beoefenen van Yoga (alle 8 ledematen) en zorgt ervoor dat je dichterbij je echte Zelf komt.

Door aandacht te schenken aan jezelf worden we ons bewust van de dingen die we doen, die slecht voor ons zijn en brengt ons dichter bij het proces van ‘Yoking’ of ‘uniting’ oftewel eenwording met onze echte zelf. Wat uiteindelijk de betekenis is van Yoga.

Stel jezelf de vraag wat je op elk moment doet en waarom je het doet? Het vraagt je bewust te zijn en in het Nu te zijn. Het reflecteren op onze acties vermijden we graag omdat het vaak bloot legt dat er iets in onszelf moet veranderen. En daar houden wij mensen niet zo van. Het komt erop neer dat we onze gewoontes gaan herkennen en dat we gaan bepalen welke gewoonten ontstaan zijn vanuit ons ego en welke het resultaat zijn van het luisteren naar ons Echte Zelf.

Via ons lichaam kunnen we voelen hoe we verbonden zijn met Spirit/het goddelijke en kunnen we ervaren hoe het voelt om niet verbonden te zijn met Spirit/het goddelijke. Deze verbondenheid ervaren we allemaal anders via ons lichaam en onze zintuigen. Onze perceptie van wat we ervaren via onze zintuigen creëert onze binnenwereld en wat er zich binnen ons afspeelt.

2. Het bestuderen van spirituele teksten.

De belangrijkste Yogageschriften zijn:

* De Bhagavad Gita

* De Yoga Sutra’s van Patanjali

* De Hatha Yoga Pradipika

Dit zijn geen makkelijke boeken of teksten om te lezen. Je zou ook artikelen of blogs zoals de mijne kunnen lezen over yoga om je eigen yogapractice te verdiepen. Deze verdieping helpt je om dichter bij zelfrealisatie te komen. Door zelf spirituele teksten of het nu online is of de Bhagavad Gita te blijven lezen vorm je je eigen beoefening van Svadhyaya.

Maar… lezen is niet genoeg.

Het is goed om jezelf de volgende vragen te stellen wanneer je spirituele teksten leest:

1. Welke aspecten kan ik toepassen in mijn eigen leven na het lezen van deze tekst?

2. Wat heb ik door het lezen van deze tekst ontdekt over mijzelf.

3. Hoe kan ik dit toepassen in mijn eigen leven?

4. Ben ik bereid een verandering te ondergaan in de manier waarop ik in het leven sta? En anders te gaan denken en doen?

3. Breng tijd door in de natuur

Alleen tijd doorbrengen in de natuur geeft je de mogelijkheid jezelf te leren kennen. De natuur heeft als eigenschap dat ze je kalmeert. Wanneer je je hier aan toe kunt geven, dan zul je zien dat je open staat voor wat je hart je ingeeft.

Je hoort wel eens van die verhalen van mensen die langere tijd op reis zijn geweest (meestal op afgelegen plekken) en herboren terugkomen. Ik geloof dat deze mensen de tijd hebben gekregen en genomen om zich af te sluiten voor alle ruis en er dus ruimte is geweest om te luisteren naar hun echte Zelf. Niet iedereen heeft de tijd en geld om verre reizen te maken en dat hoeft ook niet. Een stiltewandeling door de natuur doet ook wonderen. Wist je dat je op Lommstead een 1:1 retreat kan doen?

4. Asana en Meditatie

Het beoefenen van Yoga- asana leert je zoveel over jezelf. Hoe ga je om met moeilijke poses, daag je jezelf uit? Luister je naar wat je lichaam nodig heeft en/of aan kan of heb je van te voren in je hoofd hoe je yogapractice eruit moet zien en ben je ontevreden wanneer het niet lukt. Met andere woorden word je yogapractice gevoed door je ego of is het een spiegel van je echte Zelf?

Door te mediteren word je echt stil. We worden minder afgeleid door wat er buiten ons afspeelt en dat geeft ons dus de mogelijkheid om ons binnenwereld te verkennen. Mediteren kan je leren. In het begin zul je het misschien niet lang volhouden en het nut er niet zo van inzien maar hoe vaker je het doet, hoe fijner je het gaat vinden en hoe vaker je terug wilt naar dat rustige plekje, jouw centrum, jouw echte Zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]