Je kent het wel, je hebt super goeie doelen voor jezelf gesteld de afgelopen weken maar op een gegeven moment verslapt je aandacht en verdwijnt je doel steeds meer naar de achtergrond. Laatst hoorde ik ergens dat er ooit een onderzoek is gedaan naar wanneer mensen stoppen met een nieuwe gewoonte of voornemen. De meeste mensen stopte op de 19de dag. Wauw!! Dus dat betekend dat van alle mensen die 1 januari zijn begonnen met een nieuwe goeie voornemen een groot deel op 19 januari alweer gestopt zijn. Hoor jij bij de stoppers of volhouders.

Wat is Focus?

Focus betekent letterlijk brandpunt. Een focuspunt is dat waar je je aandacht op richt. Dat kan een persoon, voorwerp, een persoonlijk doel of een taak zijn. Iemand die gefocust is laat zich niet of nauwelijks afleiden en richt zijn of haar aandacht voor langere tijd op één punt.

Door te focussen bespaar je kostbare tijd, ben je effectiever en behaal je betere resultaten. Voor focus heb je de volgende eigenschappen nodig: Discipline, concentratie en doelgerichtheid.

Tegenwoordig is het zoveel lastiger om je  te focussen. Je word door van alles afgeleid. Meestal is het je telefoon maar het kunnen ook andere dingen zijn zoals andere taken die ook belangrijk zijn. Een goeie planning is dus belangrijk om je uiteindelijk goed te kunnen focussen op de juiste taak. Uit onderzoek is ook gebleken dat je beter niet kunt multitasken. We zijn er echt niet goed in. Zelfs een computer loopt vast wanneer je te veel dingen hebt openstaan.

Tips voor een betere planning:

1. Begin je dag met een snelle inventarisatie van wat je wilt bereiken op die dag.

2. Schrijf een prioriteitenlijst en maak een planning. Bij het maken van deze planning houd je natuurlijk rekening met al je andere verplichtingen en selfcare. Met dat laatste bedoel ik dat het niet de bedoeling is dat je je zelf overwerkt, fysiek niet en mentaal niet.

3. Plan deze taken in je agenda of maak een to do lijst. Ik houd hierbij altijd rekening met dingen die gewoon vaste prik zijn. Een soort van basis die ik nodig heb om mij goed te voelen en de boel hier draaiende te houden. Dat zijn mijn ochtendroutine, aandacht voor de kinderen, man, dieren, werken en mijn huishouden. Misschien zijn het voor jou andere dingen. Maak je dagelijkse to do lijst niet te lang.

4. Vergeet geen rustmomenten in je planning op te nemen. Dit kunnen actieve of inactieve momenten zijn. Of een wisseling van doe- en denkwerk. Bijvoorbeeld na een aantal uur achter de laptop, neem dan even rust door een wandeling te maken. (Het liefst ergens in de natuur of een parkje). Of na het sporten, lekker een boek lezen of werken  achter de computer.

5. Beschrijf en weet waarom je doelen belangrijk voor je zijn. Stel je zelf de vragen: Waarom is dit specifieke doel of deze taak nu belangrijk? Waarom kan het niet wachten? Dit helpt je gemotiveerd te blijven.

6. Vraag jezelf af of waar je mee bezig bent over een jaar nog belangrijk is. Als je door hebt dat je al een uur aan het scrollen bent op sociale media; heb dan in de gaten dat je je tijd aan het verdoen bent. Schrik je ook niet soms van hoeveel tijd je hebt doorgebracht op social media of aan een spelletje op je telefoon? Ik krijg daar wekelijks volgens mij een melding van op mijn telefoon.

Focus on the step in front of you, not the whole staircase.

7. Weet wat je uiteindelijke doel is maar focus je op de kleine stapjes ernaar toe. Vier ook de kleine successen. Deze zorgen ervoor dat je uiteindelijk bij je grote doel uitkomt. Het helpt je om vol te houden.

8. Positieve affirmaties, vaak word je belemmerd door je eigen negatieve gedachten zoals; Ik kan dit niet, het gaat nooit lukken, ik ben te oud, ik heb niet de juiste genen of opvoeding etc etc. Vervang deze gedachten dan voor positieve. Ik kan alles zo lang ik me er volledig voor inzet, ik ben nooit te oud om te leren, ik ben het waard, ik hou van mezelf, ik ben goed zoals ik ben etc

De 5 methoden:

1. Taskbatching

Tijdens het taskbatchen combineer je taken die dezelfde eigenschappen of kenmerken hebben. Een voorbeeld is dat je bijvoorbeeld 1 keer per week een weekmenu maakt en 1x per week grote boodschappen haalt. Je hoeft dan niet elke dag  naar de supermarkt en elke dag te bedenken wat je wilt eten. Dit scheelt tijd en geld.

2. The pomodoro techniek

25 min werken en 5 minuten pauze  is één pomodoro. Na 4 pomodoro’s (2 uur) neem je een langere pauze van 25 minuten. In die 25 minuten werk je super gefocust aan je taak. Je kunt de timer op je telefoon gebruiken of 1 van de vele pomodoro apps. Zorg dan wel dat alle andere meldingen uitstaan en er zo min mogelijk afleidingen in de buurt zijn.

3. Mediteren

Meditatie heeft vele voordelen. Een van deze voordelen is dat je concentratie verbeterd. Met zo’n 10 tot 20 minuten per dag zie je na 4 dagen al verbetering in je aandachtsboog. Vind je het lastig om zelf te mediteren?  Dan zijn er zoveel apps die je erbij kunnen helpen. Enkele apps zijn Insight Timer, Headspace, Calm en Breath. Andere opties zijn Yin Yoga en of een Mindfullness wandeling maken in de natuur.

4. Fysieke activiteit

Tijdens een workout word je niet afgeleid en hou je je focus bij datgene wat je doet. Door regelmatig te sporten oefen je dus je aandacht bijhouden en discipline om een taak tot een eind te brengen. Het maakt in principe ook niet uit welke sport je doet. Ze zullen je uiteindelijk allemaal helpen bij het verbeteren van je doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen en discipline en daardoor zal ook je focus weer verbeteren.

5. Mindfullness

Een leuke mindfullness oefening doe ik bijvoorbeeld tijdens het huishouden. Tijdens dit soort taken is het makkelijk om aan 100 andere dingen te denken maar het is juist de kunst om je aandacht helemaal bij datgene te houden waar je op dat moment mee bezig bent. Bijvoorbeeld ik ben de schone was aan het opvouwen. Al mijn gedachten zijn bij de was, zodra ik merk dat ik iets anders denk kom ik met mijn gedachten terug bij de was. Ik concentreer mij op mijn zintuigen. Wat zie ik (wat heb ik in mijn handen, welke stof etc, wat hoor ik (welk geluid maken dit kledingstuk), wat voel ik? (Is het hard, zacht, ruw), wat ruik ik?

Hoe is het met jou focus gesteld en hoe behoud jij deze of juist niet? I’d like to know