Uncategorized

De winter is de tijd om het rustiger aan te doen.

December een drukke maand, een maand waarin ik vooral de behoefte had om het rustiger aan te doen. Vandaar dat er in december geen blogs zijn verschenen en ik veel minder tijd doorbracht op social media. Eerlijk gezegd had ik geen zin om iets te delen met de buitenwereld en was december naast alle feestdagen, vooral een tijd voor mijn binnenwereld. Zoals ik in mijn laatste blogpost schreef was het tijd om te evalueren en te reflecteren en een blik te werpen op de toekomst.

De vroege winter is de tijd van rust en reflectie. De late herfst en vroege winter is ook de tijd waarin Vata dominant is (Ayurveda). Voor mensen met een vata-constitutie waaronder ik, is het vooral dan belangrijk om je leefstijl en dieet aan te passen om Vata te kalmeren en in evenwicht te brengen. Ook op bepaalde tijden is Vata dominant.

Vata – typen zijn het meest gevoelig zowel fysiek als mentaal. Ze hebben voornamelijk baat bij regelmaat. Ze hebben de neiging om onregelmatig te zijn in eten, slapen en in hun activiteiten. Maar die regelmaat zorgt dus juist voor balans. Voor mij betekend dit dat ik wat meer ga letten op Dinacharya.

Andere dingen die ik de afgelopen weken meer van ben gaan doen of juist heb gelaten:

  • Veel warme en gekookte maaltijden.
  • Veel warme dranken, drink dus vooral thee. Mijn favoriete op dit moment zijn Spicy Chai van Clipper, Chai Maca en Pumpkin Chai van Yogi Tea.
  • Geen tot weinig bewerkte voeding (clean)
  • Veganistisch eten
  • Geen geperverteerde zoetsmaken zoals witte suiker en andere geraffineerde suikers.
  • Krachttraining 3x in de week
  • (Yin) Yoga. Ik heb Yin Yoga helemaal ontdekt. Eerst leek het mij vooral niet uitdagend genoeg, maar juist het stil worden in een houding die je 3 tot 5 minuten aanhoudt is soms lastig voor een vata, die het liefst altijd in beweging is. Yin yoga geeft rust die nodig is om Vata te verminderen en in balans te brengen. De kalmte die ik voel na Yin Yoga is serieus another level.
  • Meer en beter slaap. Dit is jaren super lastig geweest, aangezien Liam veel s’nachts wakker was. Sinds een week krijgt hij slaapmedicatie en dat werkt als een malle. Wij krijgen nu eindelijk ook meer slaap.

Kenmerken van de vata- constitutie in balans:

Energiek, flexibel in denken en doen, enthousiast en open voor uitdagingen, gezellig, creatief, neemt meer initiatief, spiritueel, intuïtief en heeft een sterk immuunsysteem

Er zijn natuurlijk veel meer dingen die je kunt doen om je zowel mentaal als fysiek beter te voelen en eventueel ziekten te voorkomen. De juiste kleine aanpassingen gebaseerd op jou constitutie kunnen al veel veranderingen teweeg brengen en je meer in balans brengen.

Wil jij weten welke constitutie jij hebt en/ of welke aanpassingen jij zou kunnen maken in je dieet of leefstijl?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]