Lifestyle Yoga

Yama’s: Wat is Asteya en 4 manieren om dit toe te passen in je leven

Asteya is de derde yama en betekend niet stelen. Je denkt waarschijnlijk aan het stelen van materiële zaken van anderen. Maar je kunt nog meer stelen van anderen zoals vrijheden. Fysieke vrijheid maar ook de vrijheid om zelf te mogen ontdekken, proberen, voelen, leren, je mening te geven of je te uiten zoals je wilt of bent. Je kunt andermans tijd en energie stelen door bijvoorbeeld te laat te komen op afspraken. Dat kan natuurlijk een keer voorkomen maar wanneer dit keer op keer gebeurd, is dat natuurlijk niet fijn voor de ander.

Je kunt ook van jezelf stelen. Van je eigen geluk en peace. Door bijvoorbeeld het hebben van ongezonde gewoontes zoals te veel tamasic of ongezond eten, gebruik van drugs en drank of dingen doen die je eigenlijk niet wilt doen, door te streng voor jezelf te zijn, door jezelf niet de gelegenheid te geven om te voelen, te proberen en te ontdekken. Je berooft jezelf dan van de ervaring en de mogelijkheid te worden wie je echt wilt zijn.

Als je denkt aan waar het fenomeen stelen vandaan komt dan komt het van het idee of het gevoel van zelf niet genoeg te hebben of te zijn, van schaarste op een of ander vlak. Misschien denk je wel dat je eigen ideeën in gevaar komen wanneer een ander zijn eigen ideeën heeft. De waarheid is dat iedereen genoeg heeft en er ruimte is voor iedereen om te zijn wie hij is. Alles zit namelijk al in elk van ons. We komen niets te kort. Wanneer je dat gelooft dan geloof je in overvloed en dan is er ruimte, plek voor jezelf en voor anderen om te groeien.

Het is zeker een lastige yama, vooral in deze tijd waarin we worden geconditioneerd om altijd maar meer te willen. Gewoon zijn, is niet genoeg meer. Het moet altijd meer, beter, sneller, mooier en nepper. Alleen maar zodat wij blijven consumeren en altijd het gevoel behouden niet genoeg te hebben en daarmee, te zijn. Veel materiële dingen hebben is tegenwoordig een ander woord voor geluk en rijkdom, als je de televisie en social media moet geloven tenminste. Ik deelde vandaag nog een quote op social media

In a world of constant change and streaming technology. I find solace in the forest where a tree remains a tree

Unknown

Mijn rijkdom en geluk vind ik juist in de ‘kleine’ dingen. Mijn gezin, mijn familie, mijn dieren en vrienden. Ik probeer dan ook zo minimalistisch en duurzaam mogelijk te leven waarbij ik zo weinig mogelijk steel van de aarde. Deze yama lijkt ook heel erg op een andere yama Aparigraha oftewel non-hoarding of simpel leven.

4 manieren om Asteya toe te passen in jou leven:

1. Steel geen tijd en energie van jezelf en/of anderen.

Hierboven heb ik er al het een en ander over geschreven. We hebben het allemaal druk en vaak moeten mensen maar net tijd hebben en de energie hebben om met je af te spreken en dat geld ook andersom. Wanneer je iemand laat wachten getuigd dat niet echt van respect voor de tijd en energie van de ander. Natuurlijk kan het wel eens voorkomen dat je te laat komt maar maak er geen gewoonte van.

2. Steel niet van je eigen of andermans ervaringen

Je hebt altijd mensen die beter weten hoe en wat een ander zou moeten voelen. Misschien bedoel je het goed maar hiermee ontneem je de ander de mogelijkheid om zijn eigen ervaringen op te doen dmv voelen, proberen, experimenteren. Wat en hoe jij je voelt bij bepaalde gebeurtenissen hoeft nog niet te betekenen dat een ander dat ook zo voelt. Wees nieuwsgierig en nodig de ander liever uit om zelf te ervaren. Beroof je zelf ook niet van het opdoen van nieuwe ervaringen omdat je denkt dat je er niet klaar voor bent, het niet waard bent en ga zo maar door. Iedereen heeft zijn eigen pad, z’n eigen Dharma. Je kunt leren van anderen maar je hoeft niet te zijn als anderen. Je bent uniek en dat is goed genoeg.

3. Dankbaarheid

Wees dankbaar voor alles wat je hebt in je leven. Na een breathworksessie een tijdje terug moest ik ineens ontzettend huilen omdat ik zo dankbaar was voor het feit dat ik kon ademen. Ik had er nooit eerder zo bij stilgestaan. Dit besef heeft nog wel meer te weeg gebracht in mezelf. Bijvoorbeeld dat ik nu nog meer dan ooit besef hoe bijzonder dat is, dat ik hier ben. In de miljoenen jaren dat dit universum bestaat is er nooit iets geweest zoals ik en die zal er ook nooit komen. Dus net als een zeldzame diamant zie ik ineens hoe waardevol ik ben.

4. Minimalisme

Hier heb ik ook al iets over gezegd. Door minimalistisch te leven, zorg je ervoor dat je niet meer gebruikt dan je nodig hebt. Door minimalistisch en duurzamer te leven steel je niet of minder van onze aarde en verklein je je eigen ecologische voetafdruk. Daarnaast maak je letterlijk en figuurlijk ruimte voor andere dingen in je leven die belangrijk voor je zijn. Want zeg nu eerlijk heb je nu echt 10 paar sneakers nodig? Moet je nu echt de nieuwste nike’s of elk jaar een nieuwe winterjas? Heb je nu echt al die wegwerpspullen nodig? Ik koop al jaren zo weinig mogelijk en vraag mezelf echt af of ik iets nodig heb of dat ik iets wil omdat het mijn ego op een of andere manier streelt. Het blijft een struggle.

Niet alle yama’s zullen je aanspreken of je het gevoel geven er iets mee te moeten en dat hoeft ook niet. Met de meeste ben je waarschijnlijk de rest van je leven bezig of ga je pas aan de slag wanneer het zich aandient. Ook dat geeft niet. Het begint met het weten dat ze er zijn en wat ze betekenen. Hoe speelt Asteya een rol in jou leven?

1 reactie

  1. OMG en wat een prachtige boom is dat ook! Ik raak erg geïnspireerd door je blog. Vooral het idee om niet te stelen van anderen en van zelf. Ik heb er nooit zo bij nagedacht, maar het is 100 procent waar. Ik zal dit toevoegen aan mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]