Asana (houdingen/poses) is het meest bekende deel van yoga, maar ook het meest verkeerd begrepen deel van yoga. In de 8 ledematen van yoga is Asana de derde ledemaat. Meer over de eerste twee ledematen lees je hier en hier. Asana’s zijn geen normale oefeningen zoals je die ziet in de fitness of tijdens gymnastiek. Asana’s zijn speciale oefeningen die specifieke effecten hebben op organen, klieren, gewrichten spieren, ligamenten en zenuwen.
Er zijn veel fysieke voordelen: flexibiliteit, kracht, balans, lichaamsbewustzijn, betere ademhaling en circulatie, preventie en het helen van ziekten.
Het grootste effect neemt plaats in je geest. Door druk op de endocriene klieren, word de secretie van de hormonen die bij de desbetreffende klieren horen beïnvloed. Je hormonen bepalen je emoties, vandaar dat er een nauw verband bestaat tussen je mind en je fysieke lichaam. Wanneer je hormonen in balans zijn, zullen je emoties ook in balans zijn. Zonder deze balans hebben je gedachten en emoties neigingen die ons weghouden van diepere ideatie (het creëeren van een idee). Ook al zouden we een meer bevredigend of constructief leven willen leiden, lukt dat misschien niet door deze neigingen. Misschien begrijpen we dat we zouden moeten mediteren, maar als je je niet kunt concentreren word dat wel erg lastig. Yoga- asana helpt dus balans te creëeren in je klieren en hormonen en daarbij dus je gedachten en emoties.
Er zijn meer dan 50.000 verschillende soorten asana’s. Deze zijn niet allemaal even belangrijk voor alle Sadhaka’s (iemand die de weg gaat van een bepaalde geestelijke discipline of een bepaalde sadhana volgt). Sadhana is een ‘ middel om iets te bereiken’ of ‘spirituele oefening’.
Veel asana’s zijn genoemd naar dieren. Vaak ook omdat deze asana dan dezelfde kwaliteiten heeft als het dier. Door bijvoorbeeld de Peacock (Mayurasana in Sanskriet) te doen ontwikkel je onbevreesdheid en een sterke spijsvertering. Beide karakteristieken van de pauw.
Sommige asana’s hebben de naam van datgene waar ze effect op hebben. Zoals de schouderstand (Sharvaungasana). In het Sanskriet betekend dit het hele lichaam. Dit slaat op het effect wat deze asana heeft op de schildklier. Die weer effect heeft op het metabolisme van het hele lichaam.
Andere asana’s hebben de naam van de vorm, waar ze op lijken. Zoals de driehoek (Trikonasana), Mountain Pose (Parvatasana) of the Wheelpose (Cakrasana). Er zijn zelfs asana’s die genoemd zijn naar koningen zoals Matsyendrasana.
Asana’s zoals Lotus (padmasana), perfect pose (Siddhasana) en Brave Pose (Viirrasana) zetten je mind eigenlijk meteen in de perfecte staat om te mediteren. Deze poses worden dan ook vaak gebruikt bij het mediteren.
Mudra’s lijken op asana’s maar maken gebruik van ideatie (het inbeelden,visualiseren van een idee). Mudra’s hebben meer effect op de zenuwen en spieren dan op de klieren.
Duizenden jaren geleden waren het de sages (wijzen) die dieren observeerden in het bos. Het viel ze op dat elke dier zijn eigen kwaliteiten had en dat ze allemaal andere houdingen aannamen. Door deze dieren en houdingen na te doen merkten zij een effect op in het menselijk lichaam. De pauw is bijvoorbeeld een dier met een sterke spijsvertering. Zij kunnen zelfs giftige slangen verteren. De oude sages ontwikkelde houdingen die op de pauw leken voor mensen, die het menselijke verteringssysteem deed versterken. Andere asana’s werden ontwikkeld om andere organen of klieren te stimuleren.
Asana’s helpen ook om de wervelkolom flexibel te houden. Dit helpt om het verouderingsproces van mensen tegen te gaan. Wanneer mensen ouder worden, worden hun wervelkolom stijver. Door asana te beoefenen kan je dit voorkomen of verminderen.
Asana helpt ook bij het beter functioneren van verschillende organen in het lichaam. Er zijn bijvoorbeeld verschillende asana’s die een massage geven aan de maag, darmen en andere organen die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering en eliminatie van toxines. Problemen zoals een slechte spijsvertering, constipatie, maagzweren en leverproblemen kunnen vastgesteld en verminderd worden door het beoefenen van een bepaalde set van asana’s en het volgen van een juist dieet.
In Rajadhiraja yoga zijn de voordelen van het beoefenen van asana:
- Het in balans brengen van de secretie van hormonen in de endocriene klieren (hormoonstelsel)
- Het vergroten van de flexibiliteit
- Verbeteren van de ademhaling, bloed -en lymfecirculatie
- Het masseren van de organen
- Ontspannen van zenuwen en spieren
- En het helen van ziekten
Bij een dagelijkse beoefening van asana is het dan ook belangrijk om te kijken naar welke asana’s het beste bij jou passen als individu. Ondanks de vele soorten asana’s heeft elk individu een andere fysieke structuur met andere sterke en zwakke punten. Dus asana’s die voor de een goed werken hoeven niet perse goed te werken voor jou.
Wil je weten welke asana’s goed zijn voor jou? En welke asana’s jij dagelijks zou kunnen doen? Overweeg dan 1 op 1 begeleiding bij mij!