Blog Persoonlijke ontwikkeling

Stap uit je comfort zone!

Afgelopen week begon met zoveel nieuwe en goeie energie. Ik stapte zowaar uit mijn comfortzone door mij aan te melden en aanwezig te zijn bij een netwerkbijeenkomst voor holistische ondernemers. Daar heb ik zó veel leuke holistische ondernemers ontmoet uit mijn buurt. Het was een motiverende en inspirerende avond. Wat helemaal tof was is dat iedereen enthousiast reageerde op mijn aanbod. Ik ben er zelf natuurlijk ook enthousiast over maar had mijn huidige aanbod eigenlijk nog niet eerder gepitched en zeker niet in een groep met andere ondernemers. Hier zullen denk ik wel leuke en goeie samenwerkingen uit komen.

Ik heb zoveel nieuwe en goeie handvatten gekregen. Daarnaast is het fijn om wat likeminded people te ontmoeten uit de buurt.

Moeilijke stap:

Ik vind het zoals zo velen echt niet leuk om iets te doen waar ik mij ongemakkelijk bij voel. Er zijn een aantal specifieke situaties die ik eigenlijk zoveel mogelijk vermijd. Kom ik onverhoopt toch in zo’n situatie kan dit leiden tot een angstaanval waarbij ik kan gaan zweten, stotteren, dichtklappen of een heuse paniekaanval. Bijvoorbeeld presenteren (vooral over een onderwerp waar ik niet zeker van ben). Sommige mensen zijn heel goed in ‘bullshit vertellen’. Ik kan dat gewoon niet. Ook al zou ik willen. Mijn comfort zone is vooral niet in het middelpunt van belangstelling staan.

Dit is om een aantal redenen niet handig: Niemand weet wie je bent, waar je voor staat en wat je te bieden hebt. En dat is vooral wat ik wel zou willen. Mensen moeten weten wie ik ben,  wat ik doe en hoe ik hen verder kan helpen.

Wat mij geholpen heeft is het volgende:

1. Ik heb mijn pitch geoefend. Het hielp wel dat we met een klein groepje waren en dat je 1 op 1 kon pitchen en niet meteen voor de hele groep. Bij elke pitch kwam het er beter uit. Mijn zelfvertrouwen groeide hierin ook door de positieve reacties die ik kreeg.

2. Pranayama/ breathwork: Wanneer ik angstig werd richtte ik mijn aandacht op mijn ademhaling en haalde ik een paar keer diep adem om mijn zenuwstelsel te kalmeren.

3. Belemmerende gedachten opsporen, herkennen en daar nieuwe en helpende gedachten voor in de plaats zetten.

Bijvoorbeeld: In plaats van ik ben de enige die het eng vind en niet uit mijn woorden kom. Zou ik kunnen denken: waarschijnlijk vind iedereen het spannend. Je hoeft niet altijd uit je woorden te komen, je mag je best verspreken.

Of:

In plaats van ‘ik ben een amateur’..

Zou ik kunnen denken: ‘Ik ben een beginnende ondernemer/ zelfstandige. Ik heb meer dan voldoende kennis en ervaring uit dienstverband, opleidingen en levenservaring’.

Het is normaal om angstig of onzeker te zijn wanneer je uit je comfort zone stapt. Maar het is echt de moeite waard. Wanneer ik dit niet had gedaan had ik al die nieuwe mensen niet ontmoet en had ik mezelf ook niet kunnen laten zien. De stap om de volgende keer iets soortgelijks te doen is nu ook veel kleiner geworden. Ik was zo hyper toen ik terug kwam. Net zo iets als toen ik uit de reversed bungyjump kwam. Super eng, trots dat ik het toch gedaan had en had overleefd. Oh nee, niet helemaal hetzelfde want die bungyjump doe ik echt niet meer. Even zonder dollen, zo’n netwerkbijeenkomst is nu zeker voor herhaling vatbaar.

Heb jij al iets in gedachten dat je zou kunnen doen wat je eerder niet durfde? Ik daag je uit! Ik begrijp als geen ander hoe eng het is hoor. Wat zijn jouw belemmerende gedachten daarbij? Wil je ze met mij delen? Stuur mij dan een bericht en dan kijken we samen hoe we ze kunnen vervangen voor helpende gedachten.

Die belemmerende gedachten zijn soms onbewust. Zo ingesleten dat je ze zelf niet herkend of/en ziet als waarheid. Soms helpt het wanneer iemand je een spiegel voor zet en je vraagt of dat wat je denkt wel echt klopt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]