Blog Yoga

Welke yogastijlen zijn er?

Er zijn verschillende yogastijlen, elke yogastijl heeft zijn eigen focus, filosofie en benadering van de oefening. Hier zijn vijf van de meest voorkomende stijlen en één minder bekende stijl.

1. Hatha Yoga:

Dit is een traditionele vorm van yoga die zich richt op het balanceren van lichaam en geest door middel van fysieke houdingen (asana), ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie. Hatha Yoga legt de nadruk op het ontwikkelen van kracht, flexibiliteit en innerlijke rust.

2. Vinyasa Yoga:

Ook bekend als Flow Yoga. Deze yoga vorm heb je in verschillende tempo’s zoals Gentle Flow en Power Vinyasa.  Vinyasa yoga omvat een dynamische en vloeiende reeks houdingen die synchroniseren met de ademhaling. Elke beweging wordt gekoppeld aan een in- of uitademing, waardoor een soepele overgang tussen poses ontstaat. Vinyasa yoga helpt bij het opbouwen van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen.

3. Ashtanga Yoga:

Ashtanga Yoga is een krachtige en gestructureerde vorm van yoga waarbij een vaste reeks houdingen wordt beoefend in een specifieke volgorde. Het omvat een reeks van zes series, die geleidelijk toenemen in moeilijkheidsgraad. Ashtanga Yoga legt de nadruk op kracht, uithoudingsvermogen en discipline.

4. Iyengar Yoga

Deze stijl van yoga legt de nadruk op precisie en alignment in de houdingen, met behulp van props zoals blokken, riemen, stoelen en bolsters om de juiste uitlijning te ondersteunen. Iyengar Yoga helpt bij het verbeteren van kracht, flexibiliteit en lichaamsbewustzijn.

5. Yin Yoga

Yin yoga is een rustige en meditatieve vorm van yoga waarbij houdingen langere tijd worden vastgehouden, meestal tussen de 3 en 5 minuten, om diepere lagen van bindweefsel en spieren te bereiken. Yin Yoga richt zich op het loslaten van spanning in het lichaam, het verhogen van flexibiliteit en het bevorderen van ontspanning.

6. Rajadhiraja Yoga.

Rajadhiraja yoga omvat doorgaans een combinatie van fysieke asana’s, mudra’s en bandha’s, pranayama, meditatie en filosofische studie. De beoefenaar word aangemoedigd om de yogapraktijk te integreren in alle aspecten van het dagelijks leven.

Deze vorm van yoga wordt vaak geassocieerd met de integratie van yoga en leiderschap, waarbij de beoefenaar wordt uitgenodigd om de innerlijke koning /koningin in zichzelf te ontdekken en te cultiveren. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van fysieke kracht en flexibiliteit  maar om het cultiveren van innerlijke wijsheid, compassie, integriteit en leiderschapsvaardigheden. 

Er zijn nog veel meer yogastijlen en variaties van die stijlen. Ook heeft elke docent weer z’n eigen stijl of manier van les geven. Ik adviseer iedereen om verschillende stijlen en docenten uit te proberen. Wil je weten welke stijl het beste bij je past op basis van jou dosha (menstype)?

1 reactie

  1. Super interesting! Fijn om de verschillen te weten. Ik wil ook graag weten wat dan precies bij mij past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]