Blog Lifestyle

Hoe kun je leven volgens de maancyclus?

Al duizenden jaren leven mensen volgens de cycli van de natuur. Volgens de jaargetijden, volgens de zon en de maan. De laatste honderden jaren zijn we er steeds meer van verwijderd, met alle gevolgen van dien. We durven niet meer te vertrouwen op onze eigen gevoel en op ons vermogen om te weten wat goed voor ons is, zowel fysiek als mentaal. We zitten soms zo vast in wat er van ons verwacht word en proberen daar vaak kostte wat het kost aan te voldoen. Zodanig dat we ons ware zelf uit het oog verliezen.

Het leven op het platteland zet je met beide benen op de grond. Al mijn aandacht is gevestigd op mezelf, mijn gezin, mijn dieren en de natuur. Lekker overzichtelijk en vooral chill. Ik heb eindelijk het gevoel dat ik meer voel en dat wat ik voel ook daadwerkelijk van mij is. Wat ik nu heel sterk voel is de aantrekkingskracht van de maan. Vroeger voelde ik die al heel erg sterk en had ik er ook rituelen omheen maar op de een of andere manier ben ik dat kwijtgeraakt. De afgelopen weken is deze weer zo sterk dat ik besloten heb om deze gewoonte weer nieuw leven in te blazen.

Hoe zat het ook al weer met de maanfases?

  • Nieuwe maan (new moon, donkere maan)
  • Jonge maansikkel (waxing crescent moon)
  • Eerste kwartier (first quarter moon)
  • Wassende maan (waxing gibbous moon)
  • Volle maan (full moon)
  • Afnemende maan (waning gibbous moon)
  • Laatste kwartier (last / third quarter moon)
  • Asgrauwe maan (waning crescent, balsemiek)

De maancyclus duurt ongeveer 28,5 dag. Elke maancyclus begint met de nieuwe maan. De maan en de zon staan aan dezelfde kant van de aarde. De maan is dan helemaal donker. De piek van de cyclus is wanneer de zon en de maan lijnrecht tegenover elkaar staan aan weerszijde van de aarde.

De maan staat voor vrouwelijke energie (yin) en de zon voor mannelijke energie (yang)

Of je het gelooft of niet. De maan heeft invloed op water (eb en vloed) en aangezien wij mensen voor 70 % uit water bestaan is het niet zo gek dat de maan ook invloed heeft op ons. Ik heb rond de volle maan vaak veel energie, ik kan moeilijk in slaap komen, en ben veel baldadiger dan normaal. Met volle maan waren de feestje vroeger ook net wat losser dan anders, hahaha. Waarschijnlijk ook omdat iedereeen wat meer energie heeft onder invloed van de volle maan.

Ik liep al wat eerder met het idee om mijn maanrituelen weer nieuw leven in te blazen maar eigenlijk ben ik er sinds de afgelopen week echt mee bezig. Welke attributen gebruikte ik ook alweer? Welke boeken? Welke affirmaties en spreuken? Welke orakelkaarten? En wat heb ik eigenlijk nog hiervan over? Ik had een altaartje vroeger maar waar laat ik die hier in huis zonder dat de kinderen het overhoop halen? Mijn oude boeken heb ik nog ergens in een verhuisdoos ver opgeborgen in de loods, mijn kristallen liggen stof te happen onder mijn bed en mijn tarotkaarten had mijn hond opgegeten. Het leven volgens de maanfases gaven mijn leven een soort van richting. Ik begreep veel beter wanneer ik dingen juist wel of niet moest doen. Wanneer ik weer eens druk was en naar de maan keek was het gelijk duidelijk waarom ik mij voelde zoals ik mij voelde. Adrenaline!

Mijn edelstenencollectie gelijk schoongemaakt! Zodra ze gereinigd en opgeladen zijn, zijn ze weer klaar voor gebruik.

Welke dingen kun je het beste doen in een bepaalde maanfase?

Nieuwe maan (New Moon, Donkere maan):

De nieuwe maan is de tijd om te mediteren, voelen, wachten, in je dagboek schrijven en gewoon om te kijken wat tot je komt. Dit is het moment dat de maan en de zon zich aan dezelfde kant van de aarde bevinden. De maan is nog donker en je ziet hem niet.

Jonge maansikkel (Crescent Moon)

Zodra de maan iets van licht vangt (3 tot 4 dagen na de nieuwe maan) is het tijd om je intenties te zetten voor de aankomende tijd. Dit kun je doen door ze op te schrijven of te bespreken met een goeie vriend of vriendin. Je zou je dankbaarheid kunnen uiten. Je kunt intenties zetten voor dingen die je wilt loslaten of dingen die je juist naar je toe wilt trekken, manifesteren en doelen stellen. Meditatie en visualisatie kunnen je hier bij helpen.

Eerste kwartier (First quarter Moon)

Na 7 tot 8 dagen na de nieuwe maan is het tijd voor het eerste kwartier. In deze fase is het belangrijk dat je je intenties tot leven brengt. De intenties die je tijdens de Crescent Moon hebt gezet hebben sturing en leiderschap nodig. Het word tijd om te plannen, een to do list te maken en de boel concreet te maken. Dit is een belangrijk onderdeel want wanneer je hier niet aan werkt zul je hoogstwaarschijnlijk je intenties niet halen. Zoals jij zal iedereen en alles qua energie sterker worden.

Wassende maan (Waxing Gibbous)

De fase voor de volle maan en 11 tot 12 dagen na de nieuwe maan. Dit is een fase die je het best kunt omschrijven als de generale repetitie of de fase waarin je alle puntjes op de i zet. In deze fase stijgt de energie en kun je ook snel afgeleid raken. Dit is de tijd om je te focussen op je zelf en laat je je niet afleiden door anderen.

Volle maan (Full Moon)

Daar is ie dan eindelijk de volle maan. De maan is op haar piek en jij ook. Dit is het moment waar je de afgelopen 14 dagen naar toe hebt gewerkt. De energie is op z’n piek. Dit is het moment om te feesten en te socializen. Om te showen wat je hebt bereikt. Het kan ook minder positief zijn. Mensen zijn gevoeliger en emoties kunnen hoog opspelen. Vooral wanneer je intenties anders zijn verlopen dan je had gehoopt.

Afnemende maan (Waning gibbous moon)

3 tot 4 dagen na de Volle Maan krijg je de afnemende maan. In deze fase is het belangrijk om te vieren wat je bereikt hebt. Dit te delen met anderen en te netwerken. Wanneer je je intenties niet hebt bereikt dan is het juist tijd om feedback te vragen en uit te zoeken wat er mis is gegaan of hoe het anders kan. Dit is de beste tijd om een andere koers te varen of de huidige aan te passen, inspiratie op te doen en ideeen uit te wisselen.

Laatste kwartier (last/third quater Moon)

Net als de eerste kwartier is deze fase die 7 tot 8 dagen na de Volle Maan start er één met uitdagingen. De energie van de Volle maan is weer helemaal bedaard. Dit is het moment om je zelf te hergroeperen. Vooral wanneer je intenties niet zijn gegaan zoals je had gehoopt. Kom terug bij jezelf en hou je sociale contacten tot een minimum. Bespreek je uitdagingen met degene die dicht bij je staan. Reflecteer over de afgelopen periode.

Asgrauwe maan (waning crescent)

11 tot 12 dagen na de Volle Maan zijn we aan het eind gekomen van de maancyclus. De maan word weer helemaal donker en de energie is eruit. Dit is het moment om weer terug te komen naar jezelf, te mediteren, te reinigen, je ontdoen van schuldgevoelens over de afgelopen 28 dagen. Je voelt je waarschijnlijk uitgeput. Hou je activiteiten klein en het is echt tijd om te rusten en te herstellen. In deze fase is het handig om echt de afgelopen periode af te sluiten. Een goede afsluiting geeft je ruimte en helderheid voor je nieuwe intenties voor de nieuwe maancyclus.

Maankalender 2023 (link naar een andere website met maankalender)

Je leven volgens de 8 maanfases inrichten is misschien wat lastig maar je zou kunnen beginnen met de Crescent Moon, Full Moon, Waning Crescent Moon. Dan heb je een begin, midden en eind. Op instagram deelde ik van de week een Full Moon prayer die ik voor mezelf wel toepasselijk vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]