Blog Lifestyle Yoga

Wat is Rajadhiraja yoga?

Het woord ‘Rajadhiraja’ komt uit het Sanskriet en kan worden vertaald als ‘koning der koningen’ of ‘de allerhoogste koning’. In de context van yoga verwijst het naar de beheersing van de geest en het bewustzijn, waarbij de beoefenaar innerlijke heerschappij bereikt over alle aspecten van het leven. 

Rajadhiraja yoga is een term die wordt gebruikt in de yogafilosofie om een specifieke benadering van yoga te beschrijven. Rajadhiraja yoga is gericht op het ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten en spirituele verlichting.

Rajadhiraja yoga is voor het eerst genoemd door Ashtavakra, een heilige die de Ashtavakra Samhita schreef ongeveer 2000 jaar geleden. De huidige vorm maakt gebruik van Patanjali’s 8 ledematen van yoga als basis maar heeft ‘vergeten’ technieken geherintroduceerd. Met de meer recentere toevoegingen is Rajadhiraja yoga zeer relevant voor het moderne leven en psychologie van de mens.

Rajadhiraja yoga omvat doorgaans een combinatie van fysieke asana’s, mudra’s en bandha’s, pranayama, meditatie en filosofische studie. De beoefenaar word aangemoedigd om de yogapraktijk te integreren in alle aspecten van het dagelijks leven.

De asana’s zorgen niet alleen voor sterke spieren, flexibiliteit en een betere houding door juiste alignment maar ze hebben ook een grote invloed op de hormoonhuishouding en daarmee het psychisch en emotioneel welzijn voor de beoefenaar. De focus ligt niet bij hoe de asana eruit ziet aan de buitenkant maar hoe het voelt van binnen. Juiste ademhaling en juiste flow zijn belangrijker. Een minimale stretch is daarbij voldoende om al effect te hebben. Hierdoor kan deze vorm van  yoga ook door iedereen gedaan worden.

Deze vorm van yoga wordt vaak geassocieerd met de integratie van yoga en leiderschap, waarbij de beoefenaar wordt uitgenodigd om de innerlijke koning /koningin in zichzelf te ontdekken en te cultiveren.

Het doel van Rajadhiraja yoga is niet alleen persoonlijke groei en ontwikkeling, maar ook het dienen van anderen en het bijdragen aan het welzijn van de samenleving als geheel. Het leiderschap dat voorkomt uit deze praktijk wordt gekenmerkt door compassie, wijsheid en een diep gevoel van verbondenheid met alle levende wezens en de natuur.

Rajadhiraja yoga kan in verschillende stijlen beoefend worden zoals Hatha, Vinyasa en Yin Yoga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]