Blog Lifestyle

Heb jij je goeie voornemens al gehaald?

Het is inmiddels begin april. In Hoe je je goeie voornemens wel behaald in 2023 had ik mezelf voorgenomen om vanaf 1 februari ook te beginnen met afvallen. Dit blog was voor mij gelijk een stok achter de deur om serieus hier mee aan de slag te gaan. De dag dat ik schreef dat ik mezelf eigenlijk de maand januari zou gunnen om mezelf voor te bereiden was ook de dag dat ik zonder moeite mijn voedingschema kon aanpassen. Heel mijn mindset over voeding veranderde in nog geen dag. Deels omdat ik als gediplomeerd gewichtsconsulent echt wel weet hoe het werkt en als ervaringsdeskundige al 3x eerder 25 tot 30 kilo ben kwijtgeraakt.

Het was weer even wennen om een ritme te vinden. Ik eet eigenlijk gewoon nog alles wat ik wil maar hou mij aan het aantal calorieën. Ik blijf tussen de 1500 en 1700 calorieën. In het begin deed ik heel streng alles afwegen en tellen. Maar ondertussen heb ik een prima haalbaar en gezond voedingspatroon voor mezelf.

Ik heb altijd al geweten wat gezond eten is. Dat is het probleem ook niet. Alleen is ‘gezond’ eten geen levensbehoefte. Wanneer er andere dingen spelen dan is gezond eten/ niet te veel eten of te weinig eten wel het laatste waar je je druk om maakt. Ik denk dat de meeste mensen dat wel herkennen.

Er zijn tal van redenen waarom iemand niet afvalt, ‘ te langzaam’ of juist te snel. Het is nooit one size fits all. Iedereen moet voor zichzelf bedenken waarom het nu niet voor hen werkt. Als een simpel voedingsplan zou werken dan zou iedereen topfit, slank en gespierd zijn.

Na elke zwangerschap heeft het rond de 1,5 tot 2 jaar geduurd om 25 a 30 kilo af te vallen. Na elke geboorte was ik vooral bezig met het nieuwe gezin up and running te krijgen en werkte ik onregelmatig in de zorg met LVB jongeren. Wat het ook was tot 3x toe lijkt het of het rond deze periode wel lukt om serieus af te vallen zonder al te veel moeite. Waarschijnlijk had dat ook te maken met een veranderende hormoonhuishouding en dat deze zich na 1,5 a 2 jaar weer stabiliseerde.

Nogmaals het is nooit ‘one size fits all’ en wat voor mij werkt hoeft voor een ander niet te werken. Ik vind het dan ook super fijn om te vasten oftewel intermitted fasting. In het verleden vaste ik tot 16 uur per dag maar dat lukt mij nu gewoon niet. Nu vast ik meestal rond de 12 en 14 uur. En ook hierin schipper ik per dag. Soms is het maar 11 uur. Het gaat er uiteindelijk om dat er een balans komt die werkt. Zolang ik niet te veel of te vaak hiervan afwijk gaat het goed.

Behalve dat ik af wil vallen en niet te veel calorieën wil innemen moet ik er ook voor zorgen dat ik voldoende voedingsstoffen binnen krijg. Als vegetariër is het wat lastiger om genoeg proteïne binnen te krijgen. Aangezien ik veel sport; paardrijden, hiken, HIIT en yoga. Heb ik de proteïne ook weer nodig om mijn spieren te herstellen en op te bouwen na een training. Eerlijk, hier schort het de laatste tijd aan. Mijn eiwitintake is de laatste maanden juist erg omlaag gegaan. Ik eet nauwelijks vleesvervangers, noten, pindakaas en eieren en drink geen zuivel. Wel dagelijks kwark maar dat is duidelijk niet genoeg. Ik heb de laatste tijd onwijs pijnlijke spieren, een soort van chronische spierpijn. Dat zette me eigenlijk aan het denken. Wat in mijn voeding kan dat veroorzaken? Het verhogen van de proteïne is dus mijn eerste stap voordat ik begin aan allerlei supplementen.

Ondanks dit alles ben ik sinds de start van mijn afvaljourney tot nu 5 kilo afgevallen en ben ik een stuk strakker geworden. Ik zou graag nog wat meer af willen vallen. De afgelopen paar weken gaat het afvallen wat minder vlot. Het hele gezin had de griep en buikgriep. Mijn doel van half april ga ik ws niet halen maar dat is ook niet erg. Ik ben goed op weg en schuif mijn doel gewoon een stukje op. Ook dat is geen probleem he? Soms is er gewoon ‘life’ en komen sommige dingen op een lager pitje te staan.

Wanneer ik jou begeleid bij het afvallen dan zal er zeker aandacht zijn voor jou als persoon. Wat past bij jou?

Tijdens evaluatiemomenten gaan we kijken hoe en wat er bijgesteld moet worden zodat je niet te lang blijft door modderen en daardoor eventueel de hoop verliest. Ik beloof geen wonderen maar echte en blijvende veranderingen die je de rest van je leven mee kunt nemen en je gaan helpen je doelen te halen op een duurzame en gezonde manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]