Blog Yoga

Outdoor yoga? Waarom buiten yoga zo fijn is!

Wanneer het lekker weer is vind ik het heerlijk om mijn mat naar buiten te verhuizen. Deze zomer start ik dan ook met het geven van Outdoor Yoga op Lommstead. We brengen steeds meer tijd  binnen door en dat is niet bepaald gezond. Outdoor yoga is een mooie manier om je lichaam en geest te versterken. Het combineert de kracht van de natuur met de eeuwenoude praktijk van yoga.

Hier zijn enkele voordelen van Outdoor yoga die je kunnen inspireren om je mat naar buiten te brengen.

1. Verbeterde ademhaling

Een van de eerste dingen die je zult merken tijdens Outdoor yoga is de frisse lucht. Buitenlucht is vaak schoner en bevat meer zuurstof dan binnenlucht, vooral als je in een park of natuurgebied bent. Dit verbetert niet alleen je ademhaling maar verhoogt ook je energieniveau en concentratie. Lommstead bevindt zich in een natuurgebied dus genoeg frisse lucht.

2. Versterkte verbinding met de natuur

Yoga in de natuur helpt je om een diepere verbinding te maken met de wereld om je heen. Het voelen van de zon op je huid, het horen van vogels zingen, het zien van de paarden en het ruiken van bloemen kunnen je zintuigen activeren en je helpen om meer in het moment te zijn. Deze verbinding met de natuur kan stress verminderen en een gevoel van vrede en welzijn bevorderen.

3. Verhoogde vitamine D opname

Vitamine D, ook bekend als de ‘zonneschijnvitamine’, is essentieel voor sterke botten, een gezond immuunsysteem en een goed humeur. Outdoor yoga geeft je de kans om je vitamine D-niveau op een natuurlijke manier aan te vullen terwijl je geniet van je oefening.

4. Mentale ontspanning

De natuur heeft een kalmerend effect op de geest. Studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de natuur stress vermindert, angst verlicht en depressie kan helpen bestrijden. De combinatie van yoga en de rustgevende effecten van de natuur kan je helpen om diepere ontspanning en mentale helderheid te bereiken.

5. Uitdaging en variatie

Outdoor yoga beoefenen kan nieuwe uitdagingen en variatie toevoegen aan je routine. Oneffen terreinen zoals gras, zand of bosgrond kunnen je balans en stabiliteit verbeteren doordat je lichaam zich voortdurend moet aanpassen aan de ondergrond. Dit maakt je spieren sterker en verhoogt je coördinatie. We rouleren waar de les gegeven gaat worden op Lommstead. Dit kan bijvoorbeeld in het zand in de rijbak (voor een beachfeel) of op qhet afgelegen campingveldje of misschien toch tussen de paarden in de wei. Bij kleine groepen is een les in de moestuin ook mogelijk. 

6. Meer ruimte en vrijheid

De uitgestrektheid van de buitenlucht biedt meer ruimte om te bewegen en te ademen zonder de beperkingen van muren of plafonds. Dit kan vooral nuttig zijn voor poses die veel ruimte vereisen of voor ademhalingsoefeningen (pranayama) waarbij je diep en volledig wilt kunnen ademen.

7. Gemeenschapsgevoel

Outdoor yoga kan een sociale activiteit worden als je het doet met een groep. Het delen van de ervaring met anderen kan je motivatie vergroten en je een gevoel van gemeenschap en verbondenheid geven. Samen yoga doen in een natuurlijke omgeving kan ook nieuwe vriendschappen bevorderen en bestaande banden versterken.

Tips voor Outdoor Yoga

Als je klaar bent om de voordelen van outdoor yoga te ontdekken, hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:


1. Bescherm jezelf:

Vergeet niet om zonnebrandcrème, een hoed en eventueel een zonnebril te gebruiken om jezelf tegen de zon te beschermen.


2. Wees voorbereid:

Neem een stevige yogamat mee die geschikt is voor buitengebruik, een fles water en een lichte deken voor ontspanning of meditatie.


3. Wees flexibel: 

Wees bereid om je routine aan te passen aan de omgeving. Laat je leiden door de natuur en geniet van de variatie die het biedt. De lessen gaan door wanneer het droog is en boven de 15 graden is. Mocht het onverhoopt toch gaan regenen dan kunnen we onze mat verplaatsen naar de stal of de les stoppen.

Outdoor yoga biedt een verkwikkende en verrijkende manier om je yogabeoefening te verdiepen en tegelijkertijd te profiteren van de helende krachten van de natuur. Dus rol je mat uit, adem diep in en geniet van de harmonie van yoga in de buitenlucht.

Wil je een keer mee doen met een Outdoor yogales op Lommstead? Bekijk dan het lesrooster en meld je aan voor een les.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]