Blog Yoga

Yama’s: Aparigraha en 4 manieren hoe je deze yama kunt beoefenen.

We zijn bij de laatste Yama ( the dont’s) beland. Aparigraha betekend niet verzamelen. A= niet en parigraha betekent verzamelen.

Niet meer gebruiken of nemen dan je nodig hebt om ‘normaal’ van te kunnen leven. Dit heeft zowel persoonlijke als sociale consequenties. We zullen nooit tevreden zijn met wat we hebben als we altijd opzoek zijn naar meer. Je mind zal dan altijd afgeleid zijn door je bezittingen en door het proces van het vergaren van die bezittingen. Aan de sociale kant zie je dat er een grote kloof bestaat van arm en rijk. Te veel willen nemen en/of bezitten kan tot gevolg hebben dat een ander niets of veel minder krijgt. Het is een belangrijk onderdeel van de spirituele practice/ beoefening. Wanneer iemand alleen maar bezig is met het vergaren van materialistische spullen, is er geen/weinig ruimte voor die persoon om te denken aan cosmic conciousness oftewel het kosmisch bewustzijn.

In de moderne tijd is het bijna normaal geworden om heel veel spullen te hebben of te willen. De helft of meer hebben we niet eens nodig. Onder invloed van televisie en social media hebben we de indruk of illusie niet meer heel te zijn wanneer we niet de nieuwste van het nieuwste hebben. Materialisme is een manier voor mensen om hun waarde aan te meten. Hoe meer je bezit hoe gelukkiger je bent of hoe beter je het voor elkaar lijkt te hebben. Ik herhaal: lijkt.

Mensen lijken zich vast te willen houden aan dingen die toch al niet voor eeuwig zijn. Dit zijn eigenlijk allemaal afleidingen. We worden er niet echt gelukkig van. Misschien tijdelijk maar dat gevoel zal na verloop van tijd verdwijnen. Het hebben en streven naar meer maakt dus niet gelukkig.

4 manieren hoe je Aparigraha in je leven zou kunnen integreren:

1. Minimaliseren

Het wegdoen van spullen die je niet meer gebruikt of nodig hebt. Om de zoveel tijd las ik een minimaliseerdag in. Elke kamer, kast, lade of plank word leeggehaald en ik zet alleen de dingen terug die ik daadwerkelijk nodig heb, leuk vind en dus nog gebruik. Zo niet dan gaat het op 1 van de drie stapels. Weggooien, weggeven/verkopen, bewaren. Dit doe ik met elke ruimte in het huis en om de zoveel tijd ook in de loods en de stallen. Met zoveel ruimte schuilt het gevaar dat je meer gaat vasthouden en bewaren terwijl je het niet gebruik. Zonde!

2. Consuminderen

Het kan allemaal wat minder. Ik koop bijna niets meer eigenlijk. Als ik in de winkel sta vraag ik mezelf eerst af of iets echt nodig is en meestal kom ik tot de conclusie dat het echt niet nodig is. Ik koop niet meer enkel omdat ik iets mooi vind. Ik vraag mezelf tegenwoordig ook af hoe duurzaam iets is. Hebben we toch wat nodig dan proberen we zoveel mogelijk tweedehands te vinden. In het uiterste geval gaan we pas voor nieuw. Kleding koop ik wel vaak nieuw maar echt heel weinig.

3. Loslaten wat je niet meer dient

Behalve spullen kunnen wij mensen ook vast blijven houden aan allerlei gevoelens en emoties die ons niet meer dienen. We blijven onnodig lang boos op anderen. Uiteindelijk heb je er zelf het meeste last van. Of boos zijn op jezelf dat kan ook. Loslaten van die emoties maken ruimte voor gevoelens die je wel dienen.

4. Simpel leven

Voor mij betekend dat ik mij niet meer laat verleiden door wat media en anderen mij/ ons voorschotelen als nodig om zus of zo te zijn. Misschien voor sommige saai maar voor ons is simpel meer dan genoeg. Daarnaast houden we het ook voor onze zorgkinderen lekker overzichtelijk. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld geen grote kinderfeestjes meer geven of geen verre vakanties en reizen. Daarbij komt ook weer dat ik steeds meer moeite heb met het reizen met vliegtuig of onze oude vervuilende bus. Dichtbij huis is een stuk beter voor het milieu en beter uit te houden voor onze kinderen.

Aparigraha gaat eigenlijk uit van het gegeven dat niks eeuwig of voor altijd is en daarom heeft het weinig zin om je vast te klampen aan dat wat je elk moment kunt verliezen. Bij aparigraha gaat het erom dat je je niet vasthoudt aan de uitkomst van je handelen maar geniet van het proces ongeacht de uitkomst.

We zijn aangekomen bij de laatste yama. De yogafilosofie omvat zoveel en het is onmogelijk voor mij om alles te weten over yogafilosofie. Dit is enkel om jou en mezelf op weg te helpen op onze yogajourney want ook ik blijf leren. Heb je aanvullingen op mijn blogs of andere ideeën? Dan lees ik die graag in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]