Blog

Selfcare en waarom elke moeder hier aandacht aan zou moeten besteden.

Wat is selfcare?

Selfcare refereert naar acties en handelingen die jij onderneemt om je welzijn en gezondheid te onderhouden, behouden of/en te vergroten.

Selfcare kan betrekking hebben op welzijn en gezondheid op lichamelijk, psychisch, emotioneel, financieel gebied en persoonlijke groei.

‘ These are our daily activities in looking after ourselves. The proces of looking after one’s self. Avoiding all threats and issue’s that may make a person face irritable and uncomfortable circumstances’ ~ Psychology Dictionary

Nu ik ouder word (37), 3 kinderen heb en een pittige en verantwoordelijke baan merk ik toch wel vaker lichamelijke ongemakken en ben ik vaker vermoeid. Vroeger had ik dat nooit. Altijd energie voor 10 en nu is het eerder energie van 10%.

Tja, het leven van een werkende moeder is druk. Alles gaat op full speed door 24/7. Dus cijfer je jezelf weg en ga je voor de volle 100 % voor je kids, je man, je baan, je huishouden, je paarden, je vrienden en familie.

Er is haast geen tijd om eens even stil te staan en te voelen wat ik nu echt voel en waar ik nu behoefte aan heb. Dat resulteerde een aantal jaren geleden in een burn-out en niet zo lang geleden in een ernstige vitamine d tekort. Gewoon niet doorhebben dat je jezelf verliest of eigenlijk doodziek bent tot je er niet meer omheen kunt.

Tja en dan moet je ineens gaan kijken hoe het zover heeft kunnen komen. Weet niet of het voor iedereen zo werkt maar toen ik ging terugkijken waren er wel degelijk signalen dat ik een stapje terug moest doen of dat ik echt wel ziek was. Weliswaar subtiel maar er waren ook momenten dat ik dacht hmm, wat ik nu voel is raar of niet normaal. En in plaats van te gaan zoeken naar de oorzaak of een oplossing ging ik gewoon door tot het weer minder was. Bij een burn-out of een vitamine D te kort en waarschijnlijk tal van andere psychische of medische problemen sluipt het er ook langzaam in. Je hebt het pas door als je er niet meer omheen kan en dan ben je eigenlijk al te laat. Mindfullness laat me voelen wat ik nodig heb, met selfcare zorg ik dat ik mezelf geef wat ik nodig.

En als vrouw heb je dat gewoon nodig. We zijn het gewend om altijd maar voor anderen te zorgen en ons zelf vergeten we dan. Maar wat als wij er niet zijn? Wie zorgt er dan voor de anderen? Maar misschien moet je je ook afvragen zorg je niet te veel? Wat kan je nu al loslaten? Ook dat hoort bij selfcare. Uiteindelijk gaat het gewoon weer om die balans vinden maar met jezelf als prioriteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]