Blog

Mijn ochtendritueel

Een zelfzorg ochtendritueel helpt mij om een energie/stemming te creëren die ik de rest van de dag met mij mee draag. Een avond ritueel zorgt ervoor dat ik rustig word en de drukke dag achter me kan laten.

Ik ben niet echt een ochtendmens maar met 3 kleine kinderen, werd het toch wel tijd om hier verandering in te brengen. Het verschil met een paar jaar geleden is dat ik elke ochtend wakker gegild werd door de kids, waardoor ik meteen opsprong om met ze naar beneden te gaan en chagrijnig begon aan mijn dag. Nu probeer ik ervoor te zorgen dat ik eerder wakker word dan de kinderen. Doordeweeks rond een uur of 6 en in het weekend rond een uur of 7.30.

De wekker

Zodra ik mijn wekker hoor sta ik op. De snoozeknop gebruik ik niet meer want die zorgt er alleen maar voor dat de kinderen wel weer aan mijn bed staan. Dit is het kleine beetje me-time dat ik heb in de ochtend en die wil ik ook zoveel mogelijk benutten omdat ik merk dat ik dan een veel leukere moeder ben.

Water en koffie

Het volgende wat ik doe is snel even koffie zetten en een groot glas warm lauw water drinken. Op de een of andere manier zorgt het water ervoor dat ik me meteen gehydrateerd voel en dus beter voel en de koffie geeft me de extra boost om net iets wakkerder te worden.

Beweging

Het liefst zou ik in de ochtend nog wat aan beweging/sport doen. Ik voel me namelijk het fijnst wanneer ik dit doe. Helaas komt het regelmatig voor dat het niet lukt. Daarom probeer ik nu zoveel mogelijk te stretchen. Beweging in de ochtend varieert van 20 squats en 5x de zonnegroet of snel wat staande strek oefeningen onder de douche.

Dankbaarheid en intenties

Tijdens het drinken van mijn koffie, denk ik nog aan de 3 dingen waar ik dankbaar voor ben. Deze 3 dingen bedenk ik tijdens mijn avondritueel. Dit zijn vooral ook kleine dingen zoals dat ik dankbaar ben voor mijn huis of bed, of dat ik trots ben dat een van mijn kinderen zus of zo hebben gedaan, of dat mijn auto het weer doet. Ik denk ook over welke intenties ik heb voor de dag. Hoe wil ik mij voelen vandaag? Wat wil ik bereiken vandaag? Wat zijn mijn doelen voor vandaag? Je zou het kunnen vergelijken met een kleine meditatie. Het zorgt ervoor dat ik kalm, met vertrouwen en in balans aan de dag begin.

Agenda

Ik check nog voor de zekerheid welke afspraken ik heb die dag.

Douchen

Ik ga douchen. In tijdnood combineer ik het douchen met stretchen en meditatie.

Tafel dekken en ontbijten

Als laatst dek ik de tafel, smeer ik boterhammen voor de kinderen, en maak ik de lunchpakketjes voor school. Gelukkig is dit een taak die ik meestal wel kan delen of geheel kan overlaten aan Onno.

Ochtendritueel Prep:

In de avond ervoor heb ik voor alle kinderen en mezelf al kleding klaargezet. Ik hoef dan niet te stressen om wat iedereen aan moet.

Verder weet ik dat dit mijn ritueel is die ervoor zorgt dat ik met de beste energie begin aan de dag maar ik weet ook dat het vaak ook niet helemaal lukt zoals ik het wil maar dat is ook goed.

Heb jij een ochtend- en/of avondritueel? Hoe ziet deze eruit? Zou je een betere ochtend- en/of avondritueel willen hebben?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]