De tweede Niyama Santosha betekent letterlijk tevredenheid of content zijn. We zijn vaak op zoek naar externe factoren om ons gelukkig te maken. Een nieuwe auto, nieuw huis, nieuwe outfit of misschien wel een nieuw gewicht. We zijn altijd maar op zoek naar iets nieuws met de gedachte dat we daarna gelukkig zullen zijn of ons beter zullen voelen. Vaak gebeurd dat ook maar wanneer je het nieuwe gewend ben zwakt het gevoel van geluk ook af en ga je weer op zoek naar het volgende wat je gelukkig zal maken. Santosha leert ons gelukkig of tevreden te zijn met dat wat al is. De Bhagavad gita leert ons dat al het geluk en vrede al binnenin ons aanwezig is. Echte geluk en tevredenheid vinden is dus een interne aangelegenheid.
Ik ben altijd iemand geweest die zich graag op verschillende vlakken wilt blijven ontwikkelen en nieuwe dingen wil uitproberen. Daar is ook niets mis mee. Het word pas een probleem wanneer je gevoel van geluk afhankelijk is van dat wat je wel of niet bereikt hebt of wel of niet in bezit hebt. Als het nu gaat om materiële zaken of interne zaken. Ook wij zijn onderhevig aan veranderingen. Onze emoties veranderen constant. We kunnen ons aan voor ons bekende en vertrouwde emoties vasthouden. Zowel negatief als positief in beide gevallen is dat niet handig. Santosha leert ons dat alles er mag zijn.
4. Manieren om Santosha te beoefenen in je leven:
1. Dankbaarheid
Kijk eens om je heen en in jezelf; waar ben jij dankbaar voor? Dagelijks of misschien wel meerdere keren per dag stilstaan bij waar je dankbaar voor bent is zo krachtig als het gaat om je beter voelen. We zijn geneigd om naar het negatieve te kijken of blijven soms onnodig lang hangen in het negatieve. Deze negatieve energie heeft invloed op jezelf en je omgeving. Door je dankbaarheid te uiten voor wat er wel is kun je je richten op het positieve. Deze positieve energie heeft eveneens invloed op jezelf en je omgeving. Met welke energie wil jij door het leven?
2. Laat los
Sommige van ons zijn geneigd om alles en zoveel mogelijk te willen controleren. Je kunt niet alles controleren. Sommige dingen horen te zijn zoals ze zijn. Als er iets gebeurd, laat het gebeuren en gebeurd het niet dan maakt het ook niks uit. Pin je niet vast aan de uitkomst van je daden. Maar geniet van het proces. Andere mensen of situaties waar je geen of weinig invloed hebt proberen te controleren is al helemaal zonde van je tijd en energie.
3. Blijf kalm
Dit is echt een van mijn grootste uitdagingen. Maar sinds het beoefenen van pranayama en meditatie merk ik dat het mij steeds beter lukt om spanning weg te ademen en dus vaker chill te blijven in hectische situaties. Vooral met de kids, huishouden of tijdens het paardrijden. Ayurveda leert mij dat aanpassingen in mijn voeding en leefstijl zeker invloed hebben op hoe ik mij voel. Ik ben mij veel bewuster geworden van wat ik nodig heb qua voeding en leefstijl, waarom Dinacharya zo fijn is en dat ik dat nodig heb om bij mezelf te blijven. Ik ben steeds meer in balans.
4. Leef in het nu zonder spijt te hebben van het verleden of te anticiperen op de toekomst.
Het heeft niet zoveel zin om te blijven hangen in je oude leven. Je kunt elke dag besluiten om je leven om te gooien of je anders te gaan voelen. Tenzij je een psychiatrische stoornis hebt kun je best besluiten dat je je vanaf heden niet meer wilt voelen zoals je je voelt en kun je een positievere mindset aanleren. Dat zal wat oefening nodig hebben maar hoe meer je je zelf aanwend om positief te denken, hoe meer het een gewoonte gaat worden. Er is veel onderzoek gedaan naar neuroplasticiteit; het vermogen van de hersenen om te veranderen.
Wat ik nog even toe wil voegen is dat ik dankzij het beoefenen van Santosha veel gelukkiger ben met alles om me heen. Ik kan zoveel meer genieten van de kleine dingen, accepteer veranderingen beter en geniet meer dan ooit van het proces. Hoe beoefen jij Santosha in jouw leven?