Blog Yoga

Yama’s: Brahmacarya en wat kun je ermee?

Brahmacarya is de vierde yama. Je hebt al kunnen lezen over Ahimsa, Satya en Asteya de drie voorgaande yama’s.

Brahmacarya (het in gedachten houden van Brahma): Celibatair zijn is niet de juiste betekenis. Het werd vroeger door sommige priesters gebruikt om mensen in het gareel te houden. Seksuele energie is een hele sterke en natuurlijke energie die je niet kunt tegenhouden. Je kunt het dus beter zien als bewuster omgaan met je energieën.

Brahma betekent de hoogste entiteit.

Carya betekent om te bewegen

Je zou het kunnen vertalen als door het leven bewegen terwijl je Brahma in gedachten houdt.

Of

Leven zoals een Boedha dat zou doen.

Het idee hierachter is dat wanneer je dit zou doen voor langere tijd bij elke stap die je zet, het uiteindelijk ook voor jou mogelijk is om de hoogste entiteit te bereiken of in ieder geval een vorm van..

Je zou dit op een zeer makkelijke manier uiting kunnen geven in je leven door te onthouden dat alles en iedereen Brahma is.

Alles wat je hoort, ziet, ruikt, proeft of voelt is een expressie en manifestatie van Brahma. Alles wat je doet kan dus Brahmacarya zijn.

Het volgende verhaal illustreert dit principe: Eén man zei altijd dat alles God is. Wat er ook gebeurde. Hij zei dat het God was. Zijn vrienden waren er ondertussen aan gewend dat hij dat altijd zei en maakte er onderling grapjes over. Op een dag zagen ze dat de man werd achterna gezeten door een stier. Ze riepen: “Als alles God is, dan is de stier ook God, dus waarom ren je weg?”. Terwijl de man voor zijn leven rende, riep hij terug, “Mijn rennen is ook God!”

Wanneer wij instaat zijn om tijdens ons handelen te onthouden dat alles in deze wereld eigenlijk de cosmische identiteit is, getransformeerd in een andere vorm, dan zal onze mind dichterbij een staat van eenheid met de cosmische identiteit komen.

Ik ben wel benieuwd naar hoe en wanneer jullie Brahma in gedachten houden? Of in ieder geval of je ooit het gevoel hebt gehad dat je verbonden bent met alles en iedereen om je heen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je misschien ook leuk

[instagram-feed]